Valtakunnallinen päätapahtuma järjestetään Raision ABC:llä, jossa SMOTO ja Liikenneturva ovat mukana yhteisosastolla. Lisäksi paikalla ovat SPR, paloauto ja poliisi.

Tämäntyyppisten tapahtumien yleisöohjelmaksi soveltuu hyvin hidasajokisa. Esimerkiksi Lahden Moottoripyörämuseolla järjestettävässä tilaisuudessa on sellainen. 

Toinen tyypillinen ohjelmanumero on yhteinen letka-ajo. Tavoitteenahan on nimenomaan herättää muut tielläliikkujat huomaamaan, että on kevät, ja moottoripyörät ovat saapuneet liikenteeseen. 

Nurmijärven Nuorten Harrastusyhdistys ry, Stalker from Finland jakaa puolestaan ilmaisia Huomaa motoristi liikenteessä -heijastintarroja Klaukkalassa ja Nurmijärjellä.

Huomaa motoristi liikenteessä

SMOTOn julkistamassa tiedotteessa todetaan, että valitettavan moni kuolemaan johtanut moottoripyöräonnettomuus on sen seurausta, että moottoripyöräilijää ei ole havaittu ajoissa.

Syitä voi olla monia aina liikenneympäristön esteistä omaan tarkkaavaisuuteen. Moottoripyörän pienuus vaikeuttaa havaintoja. Liikenteessä pienten kohteiden nopeuden ja omalle kohdalle saapumisen arviointi on vaikeampaa kuin suurten.

Suomessa moottoripyörät ovat liikenteessä vain osan vuotta ja näin keväällä on tärkeää terästää omaa tarkkaavaisuuttaan.

Ohjeet autoilijalle turvallisuuden lisäämiseksi

  • Pidä riittävä turvaväli – Älä roiku takapuskurissa äläkä takarenkaassa
  • Muista kuolleet kulmat – Autoilijana älä luota pelkkiin peileihin, vaan käännä päätä ja tarkista, ettei rinnalla ole motoristia. Motoristina vältä ajamista kuolleissa kulmissa
  • Käytä vilkkua ajoissa – Älä yllätä arvaamattomilla liikkeilläsi muita tienkäyttäjiä
  • Katso auton A­-palkin taakse – Ajoneuvot jäävät helposti paksujen palkkien katveeseen
  • Älä käänny eteen – Lähestyvän moottoripyörän nopeus arvioidaan usein väärin

Järjestä oma tapahtuma!

SMOTO kannustaa kaikkia jäsenkerhojaan aktiivisuuteen ja järjestämään Huomaa motoristi liikenteessä -tapahtumia omilla alueillaan. Vain mielikuvitus on rajana tapahtuman järjestämisessä.

Huomaa motoristi liikenteessä -tapahtuman ohjelmaan soveltuu hyvin esim. hidasajokilpailu, sillä se on helppo järjestää ja yleisön kannalta turvallista seurata. Hidasajokilpailun sääntöjä voi soveltaa paikallisten olosuhteiden mukaan. SMOTO kannustaa paikallisten kilpailujen voittajia osallistumaan myös Hidasajon epäviralliseen SM-kilpailuun, maksamalla voittajien sisäänpääsymaksut. Kilpailu järjestetään loppukesästä, jonkin kokoontumisajon tai muun tapahtuman yhteydessä.

SMOTO auttaa kampanjapäivistä tiedottamisessa ja sen sivustolta löytyvät ohjeet esimerkiksi hidasajokisan järjestämiseksi.

Korjattu: Tapahtumat järjestetään ensi lauantaina, 25.4. Virhe oli toimituksen, pahoittelemme.