Venäläistä Yön Sudet -moottoripyöräjengiä pidetään presidentti Vladimir Putinin käsikassarana. He ottivat mm. hyvin vahvan kannan Krimin valloituksen ja Itä-Ukrainan tapahtumien puolesta.

Yön Sudet joutuvat ajamaan monen maan halki päästäkseen Berliiniin asti. Jännitteet alueella ovat Ukrainan tilanteen vuoksi muutenkin kovat, ja huoli presidentti Putinin mahdollisesti vihamielisistä aikeista varjostaa alueen ihmisiä muutenkin. Tämän vuoksi ajatus siitä, että monta sataa venäläistä motoristia ajaa halki Puolan, Slovakian, Tsekin tasvallan, Itävallan tai Saksan läpi ei lämmitä juuri ketään, kertoo New York Times.

Provokaatio?

Puolan Facebookiin perustettu sivu keräsi nopeasti 11 000 tykkäystä, kun siinä oli kuvituksena Puolan kotka ajamassa takaa palavaa sutta. Samaan aikaan vetoomus moottoripyöräajon estämiseksi Puolan maaperällä keräsi 4000 allekirjoitusta. Lisäksi jotkut puolalaiset juristit painostavat hallitusta löytämään keinon, jolla estää tapahtuma.

Pääministeri Ewa Kopacz kutsui rallia provokaatioksi haastattelussa Puolan radiossa ja totesi, että on puolalaisten rajavartijoiden ratkaisu päättää annetaanko venäläisten motoristien tulla maahan. Jotkut puolalaisista moottoripyöräkerhoista aikovat estää moottoriteillä venäläisten tulon, osa oli suvaitsevaisempia.

Kirurgi on Putinin ystävä

Yön Susiin kuuluu noin 5000 aktiivijäsentä, ja se on hyvin patrioottinen. Sen johtaja Aleksandr Zaldonastov, joka tunnetaan "Kirurgina" on Putinin läheinen ystävä.

Zaldonastov on kieltäytynyt haastatteluista sen jälkeen, kun oppositio Yön Susia vastaan on voimistunut Puolassa. Sitä ennen hän varoitti, että kaikki toimet ryhmää vastaan "aiheuttavat reaktion".

Yön Susien reitti kulkee Moskovasta Minskiin Valko-Venäjälle, sieltä Wroclawiin Puolaan, Bratislavaan Slovakiian, Wieniin Itävaltaan sekä Muncheniin ennen lopullista saapumista Berliiniin 9.5. Ensimmäinen ryhmä Yön Susia lähtee Kaliningradista Puolaan jo 25.4.

Nämä ovat aiemminkin tehneet vierailuja venäläisten sotilaiden hautausmaalle Braniewossa yleensä ilman mitään ongelmia. Viime vuonna puolalaiset motoristit sanoivat yrittävänsä estää venäläisten tulon, mutta Puolan poliisi ohjasi yhteenoton pelossa venäläiset eri reittiä ja siltä vältyttiin.