Puola käännytti noin 40 mp-jengiläistä rajoiltaan ja teki näin säilyttääkseen yleisen järjestyksen ja turvallisuuden. Koska Puolan päätöksen jäljiltä osalle jengiä haettiin koko Schengen-aluetta koskeva maahantulokielto, niin se koskee jokaista 26 jäsenmaata, myös Suomea.

Ei ole tiedossa, mikä EU-maista haki kieltoa ja missä vaiheessa, HS toteaa. Ennen Puolaa jengin jäsenet liikkuivat myös Saksan ja Tsekin rajoilla.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg vahvisti, että yhdessä EU-maassa annettu Schengen-säännösten mukainen maahantulokielto pätee joka maassa.

Sisäministeriö ei vahvista, keitä jengin jäseniä päätös koskee, mutta ainakaan Yön susien johtaja Aleksandr Zaldostanov ydinjoukkoineen ei pääse Berliinin viettämään voitonjuhlapäivää.

Tiedossa ei ole, että Yön susien jäsenet olisivat hakeneet viisumia Suomeen. Susien jäsenmäärä on kuitenkin noin 7000. Tällä aikataululla viisuminhaun ei pitäisi enää edes onnistua, sillä EU:n viisumisäännösten mukaan hakemus pitää jättää 15 vuorokautta ennen matkaa, ja 9.5:ttä on vain reilu viikko.

Viisumin saanti ei edes takaa rajanylitystä, kuten sisäministeri Päivi Räsänen toteaa. Hänen mukaansa päätös ei ole poliittinen, vaan viranomaispäätös, joka perustuu lakiin ja Schengen-säädöksiin. Ratkaisun tekee rajavartija rajalla. Jokainen maahantulopäätös on hänen mukaansa myös yksilö-, ei ryhmäkohtainen.

Yön susien johtaja Zaldonastov on vannonut, että seurue jatkaa matkaansa Berliiniin.

Venäjä tänään -uutistoimisto kertoi maanantaina noin 10 jengiläisen saattavan pyrkiä Suomen kautta Berliiniin. Liettuan rajaviranomaiset käännyttivät tiistaina kahdeksan venäläistä motoristia rajoiltaa, joista yksi tunnusti kuuluvansa Yön susiin.

Yön sudet on äärinationalistinen mp-jengi, jolla on tiiviit yhteydet Venäjän presidentti Vladimir Putiniin.