Itäpyöräralli kokoaa yhteen entisen itäblokin maissa valmistetuilla pyörällä ajavat motoristit. Vuodesta 1982 asti ralleja on järjestetty ympäri Suomen ja muutaman kerran myös Suomen rajojen ulkopuolella. Tämänvuotinen Itäpyöräralli, joka pidetään Siilinjärven Räimänkoskella, osui samalle viikonlopulle Kuopion mp-näyttelyn kanssa.

– Parhaimmillaan yli satakin osallistujaa keränneeseen ralliin tuli tällä kertaa noin 40 henkilöä. Pyöriä on vähemmän, sillä osa tuli autolla (huoltoautot ovat sallittuja), ja rallin pitopaikasta johtuen osa veneillä, kertoi epävirallisena toimitsijana toimiva kajaanilainen Lepe Haapalainen.

Itärallin epävirallinen toimitsija Lepe Haapalainen on aktiivisesti mukana järjestämässä monia ralleja kotimaassamme.

– Tämä on tämmöistä vaihtoehtopyöräilyä pienellä rahalla ja hurtilla huumorilla, Haapalainen jatkaa. – Meille kaikille on yhteistä, että tykkäämme näitten pyörien rassaamisesta, joka on rahan arvoinen taito jo itsessään.

– Itäpyörillä ajaessa pitää aika pitkälle pystyä olemaan omatoiminen. Kun ajaa yli 50 vuotta vanhaa pyörää, niin semmoiseen jo osien saaminen on vähän kinkkinen juttu. Osia ja itse pyöriä yritetään metsästää lähinnä Virosta ja Venäjältä. Joskus toki sattuu jonkun ladon kätköistä vielä löytymään vanha unohtunut pyörä, jota ei nuoriso ole ehtinyt purkaa osiin ja ovat vain kiitollisia, kun joku vie sen pois.

Pöljän moottoripyöräkerho on tämän vuoden Itäpyörärallin järjestäjä. Rallin voi sinällään järjestää kuka tahansa. Jos joku on halukas, niin järjestämisen ilo hänelle suodaan. Itäpyöräralli on muutaman kerran järjestetty rajojemme ulkopuolella, esimerkiksi 2004 Virossa ja ensi vuoden ralli niin ikään pidetään Viron puolella.

Vakiovieraita Virosta

Yhteistyötä virolaisten kanssa on tehty jo lähes kaksikymmentä vuotta. Siitä osoituksena nytkin paikalla oli kaksi Virolaista motoristia. Riho Tarbe on kahdeksatta kertaa mukana Itäpyörärallissa. 

Punaisen sivuvaunu-Jawan puikoissa oli virolainen Riho Tarbe.

Rallin epävirallinen henki saa Tarben saapumaan vuosi toisensa perään Suomeen. Harrastus sinänsä pitää virkeänä,  aina tapahtuu jotakin, ja saa miettiä ehtiikö ajoissa vai ei. Tarbe löysi Itärallin pariin maanmiehensä Jevgeni "Gena" Kulikovskin myötä. Gena on varsinainen Itäralliveteraani. Ralli on tuonut miehen Suomeen jo 18 kertaa.

Jevgeni 'Gena' Kulikovski ja aito neuvostovalmisteinen 200 cc skootteri.

Suomalaiset kävivät Eestin talvirallissa 1997 ja kutsuivat kaikki eestiläiset ilmaiseksi osallistumaan Itäpyöräralliin. Kun samaan aikaan astui voimaan viisumivapaus, niin he tulivat silloin isolla porukalla. Siitä lähtien vain yhtenä vuonna on Itäpyöräralli Genalta jäänyt väliin. Tämä on muuttunut jo elämäntavaksi ja on samalla linja-autoyrittäjänä toimivalle Genalle mahdollisuus pitää vähä lomaa. 350-kuutioinen Jawa ja vähän uudempi BMW jäivät kotitalliin odottamaan, kun tämän vuoden reissua taitetaan venäläisellä vuosimallia -71 olevalla 200 kuutioisella skootterilla.

– Rehellisyyden nimissä täytyy tunnustaa, että tässä pyörässä on aivan kamalat ajo-ominaisuudet, Gena nauraa.

Vasemmalta Riho, Gena ja Lepe.

Kunnon sivuvaunupyörässä on myös pakki. Niin tässäkin.

Hieno itäpyöräcustom.

Toinen hieno itäpyörä - bokseri tällä kertaa.