Tutkimuksessa autoilijat ja motoristit vastasivat kyselypatteriin, joka perustui viralliseen teoriakokeeseen ja siinä kävi ilmi, että motoristit läpäisivät sen todennäköisemmin kuin autoilijat.

16 prosenttia autoilijoista olisi reputtanut testin verrattuna kuuteen prosenttiin motoristeista.

Tutkimukseen osallistui 1358 motoristia ja 14 056 autoilijaa. Siinä kävi myös selville, että moottoripyöräilijät tunnistivat liikennemerkit paremmin. 83 % motoristeista tunnisti kaikki näytetyt kahdeksan liikennemerkkiä, kun taas autoilijoista ne tunnisti vain 67 %.

Autoilijat myös tunsivat heikosti tienkäytön riskejä motoristeille. Monivalintatehtävässä heille näytettiin useita liikennemerkkejä, ja kysyttiin, mikä niistä edellytti, että pitäisi olla varovaisempi ohitettaessa hitaastiliikkuvaa motoristia. Vain 34 % heistä tunnisti voimakkaasta sivutuulesta kertovan merkin. Motoristeista sen tunnisti 89%.

Neljä kymmenestä autoilijasta ei tiennyt, miksi heidän pitäisi antaa lisätilaa ohittaessaan motoristia tuulisena päivänä, kun taas moottoripyöräilijöistä sen tiesi 95 %.

Puutteita autoilijoiden ajokoulutuksessa?

Tutkimuksen tilaaja oli Carole Nash -vakuutusyhtiö, joka tarjoaa tutkimuksesta saatujen tulosten perusteella autovakuutuksen alennuksella niille autoilijoille, jotka ajavat myös moottoripyörällä. Vakuutusyhtiön edustaja totesi, että motoristit saivat hyvät pisteet, koska heidän täytyy ajaessaan olla hoksottimet käynnissä koko ajan.

Vielä merkittävämpänä hän kuitenkin piti sitä, että tutkimus osoitti, että melko merkittävä osa autoilijoista ei vieläkään tiedä, miten tulkita ja reagoida tiettyihin jokapäiväisiin tilanteisiin, joissa on mukana moottoripyöräilijöitä. Asia, joka hänen mukaansa pitäisi korjata niin pian kuin mahdollista.

Moottoripyöräteollisuuden edunvalvoja  Motorcycle Industry Association, MIA totesi puoelstaan, että tulokset osoittavat, että sekä moottoripyöräilijät että autoilijat tarvitsisivat yhteisen teoriakokeen erillisen sijaan.

MIA:n edustaja, koulutusjohtaja Karen Cole totesi puolestaan, että "monet motoristit ajavat myös autoilla, ja mitä tämä tutkimus todistaa on, että kokeilemalla ajamista useammalla eri kuljetusmuodolla tekee sinusta turvallisemman tienkäyttäjän".

Asiasta kertoi ensin Visordown.