Wikipedia kertoo, että vanhimman höyrykäyttöisen moottoripyörän rakensi Sylvester H. Roper Roxburystä, Bostonista. Pyörä nimettiin keksijänsä mukaan Roperin höyryvelosipediksi, eli oikeastaan höyrykäyttöiseksi polkupyöräksi. Tällöin elettiin vuosia 1867-69.

Samoihin aikoihin sattui myös muudan Michaux-Perreaux rakentamaan höyrypyörän ja myöhemmin 1885 Daimler ensimmäiseksi moottoripyöräksi tituleerattua Reitwagenia. Viimemainittu erosi kahdesta edellisestä sikäli, että siinä käytettiin polttomoottoria höyrymoottorin sijaan. Asiantuntijat sitten riitelevät siitä, voiko höyrymoottorista pyörää sanoa moottoripyöräksi vai ei. Jos voi, niin Daimler häviää kunnian maailman ensimmäisestä moottoripyörästä.

Roper rakensi 1884 tiukemman version omasta höyrypyörästään, jolla ajoi näytösluontoisesti 60 mailia tunnissa vuonna 1896, mutta sai sydänkohtauksen ja kuoli. Hänen pyörästään tehty kopio on tämän setin viimeisenä videona.

Ropereita on jäljellä kaikkiaan kolme. Yksi niistä vuodelta 1869 on Smithsonian Instituutin kokoelmissa, toinen vuodelta 1868 yksityisen hallussa ja kolmas 1894 malli puolestaan Las Vegasissa Moottoripyörätaiteen museossa.

Sitten itse videoiden pariin. Parasta höyrymoottoripyörissä on se tuksuttava ääni - aivan kuin vanhoissa höyryvetureissa.

PKG - kahdenajettava höyrytandemmoottoripyörä.

Tämä on opiskelijapoikien projekti ja tuo enemmän mieleen tandempolkupyörän, mutta onhan siinä höyrymoottori. Ja sen mekaaninen järjestelmä on sellainen, että se vaatii kaksi kuljettajaa. Edessä istuva hoitaa ohjauksen ja 'kaasun', kun taas takana istuva huolehtii höyrypaineesta ja veden riittävyydestä.

 

Eeppinen höyrymoottoripyörä

Tämä on itsetehtyjen höyrypolkumoottoripyörien aatelia: vaatii kovaa uskallusta ainakin maallikon silmissä ajaa moisella. Tekninen toteutus ei ole kovin vakuuttava. Herää epäilys, että naapurin savustuslaatikko on lainattu tulisijaksi. Toisaalta rakenne on kohtuullisen edullinen ja osin helposti korjattavissa.

Höyrypolkupyörä kotikäyttöön

Tässä Brittiläisen höyryautoklubin jäsenen, slovenialaisen Marco Havalen taidonnäyte.

Loco Cycle höyrymoottoripyörä

Tämä lienee ainakin väljästi 1902-mallin Loco-höyrymoottoripyörän mukaan rakennettu malli. Villeintä on se, että se toimii. Pyörässä on 16" boileri ja 14" ruostumattomasta teräksestä tehty poltin. Omistaja ja rakentaja Stanley Steamer väittää pyörän kulkevan jopa 50 mailia tunnissa.

Roperin vuosimallin 1896 höyrymoottoripyörä

Tässä lopulta se luvattu Roperin pyörän esittely. Videolla esitellään erittäin hyvin myös höyrymoottorin toiminta, joten kannattaa katsoa se siinäkin mielessä. Erityishuomiota kannattaa kiinnittää pariin asiaan. Ensimmäinen on uskomaton käsityön laatu ja toinen on etujarru. Tukka nousee pystyyn kun ajattelee, että sen varassa pitäisi saada sateella alamäessä tai jotenkin äkkinäisesti pyörä pysähtymään pikaisesti. Turvallisuus ei ollut ykkösasia vielä tuossa vaiheessa.

Pääsiäisen loma-ajan kunniaksi julkaisemme osan ensimmäisistä jutuistamme uudelleen. Tämä alkuperäinen juttu on julkaistu 8.11.2013.