Jokainen poliisin yksikkö - esimerkiksi poliisiauto tai mp-poliisi - saa antamistaan sakoista palkkiopisteitä. Se yksikkö, joka saa eniten pisteitä, voittaa käteispalkinnon. Se tarkoittaa sitä, että veronmaksajien varoilla palkitaan niitä poliiseja, jotka sakottavat samoja veronmaksajia eniten.

Poliisien palkanmaksu on tietysti hyvä ja oikea asia, normaalia palkkausta ei pidä sekoittaa tähän. Ja epäilemättä poliisit saavat sinänsä aivan liian pientä palkkaa ammattinsa vaativuuteen ja riskeihin nähden.

Mutta bonusten anto sakottamisesta sisältää riskin, että poliisit alkavat sakottaa herkemmin tai keskittyvät toimintaan, joka tuottaa varmoja sakkotuloja sen sijaan että esimerkiksi liikenteessä suorittaisivat ennaltaehkäisevää valvontaa tai keskittyisivät liikenteen riskien kannalta oikeisiin asioihin.

Motorbikerin mukaan jopa poliisit Ranskassa ovat samaa mieltä asiasta ja pisteytyksestä. Sakotuksesta on tullut valtiolle tulonlähde, eikä se ole alkuperäinen tavoite.

Samahan on havaittavissa Suomessakin: hallituksen tavoite tuplata sakkotulot tulojen vuoksi on moraalisesti erittäin arveluttava. Poliisin toiminnan siirtäminen asioihin, jotka tuovat valtiolle rahaa on vähintäänkin epäilyttävää ja jättää polisin todelliset tehtävät vähemmälle huomiolle. Poliisin ensisijainen tehtävä kun lienee valvoa, että lakeja noudatetaan.

Mitä mieltä olet asiasta? Suomessakin käsittääksemme on poliisilla sisäinen sakonantotavoite- ja -pisteytysjärjestelmä. Käytetäänkö sitä bonusten maksamiseen veronmaksajien rahoilla ei ole ainakaan meidän tiedossamme, mutta jos niin on, kehitys on huolestuttava.

Edit 25.7.: korjattu "lakeja valvotaan" muotoon "lakeja noudatetaan".