9. ”Kun kavereillakin on”

Tämän neuvon toimiminen / toimimattomuus ei ole parasta mahdollista tasoa, sillä jos vaimosi / miehesi on sitä mieltä, että vietät kavereittesi kanssa muutenkin liikaa aikaa, esimerkiksi saunailtoja viikottain ja mökki-iltoja tämän tämää kesäisin, niin tähän ei kannata vedota.

Jos taas puoliskosi suorastaan työntää sinua hankkimaan moottoripyörää tällä argumentilla, niin hän on joko loistotyyppi tai sitten sinä et ole sitä hänen mielestään. Mieti tätä.

8. Miehekkyyteni / naisekkuuteni on tästä kiinni

”Ehdin jo sanoa kavereillenikin, että ostan moottoripyörän. Älä herran tähden pakota minua perääntymään tästä, kukaan ei enää ota minua vakavasti, jos perun sanani.”

Toimii, JOS sinut on julkisesti joskus ennen tätä tilannetta noteerattu vaimosi tai ystäviesi toimesta vakavasti. Jollei, niin anna olla. Pahan mielen saa helpomminkin. Ja harva kestää kuunnella spontaania sardonista hihitystä tuntikausia. Palaamme tähän vielä.

7. ”Voisin käyttää isoisän perinnön pyörän hankkimiseen”

Niin varmaan voisit, ellei vaimosi olisi jo ehtinyt suunnitella käyttävänsä koko rahan sinun ensi kesänä tekemääsi sisustusremonttiin. Etkä voi edes puolustautua silläkään, ettei selkäsi kestä moista, sillä ”ei se sitten kestä moottoripyörälläajoakaan”.

6. ”Moottoripyörämatkailu avartaa”

Tämä on ehdottomasti hyvä veto, joka tosin sisältää sen riskin, että saat kyytiläisen kaupan päälle. Eikä sekään ole huono juttu, jos välinne ovat kunnossa. Jos parisuhde taas ei toimi kovin hyvin, niin et edes halua tietää, millaista matkanteko sitten on. Kehotamme vain armeliaasti unohtamaan siinä tapauksessa tämän argumentin.

Kaverilleni Jaskalle kyllä kävi ensimmäisen vaimonsa kanssa siten, että tämä oli todennut vain lakonisesti: ”tuon moottoripyörän hinnalla me reissaamme seuraavat 10 vuotta lentokoneella ja asumme hotelleissa”. Joten tämäkin ajatus voi sisältää monenlaisia haavoittuvia osia.

5. ”No kun olemme lähdössä kavereiden kanssa katsomaan GP-kisoja”

Sisältää taas suuria riskejä. Nopeakin laskelma osoittaa, että moottoripyörillä matkaten olette poissa vähintään viikon, ja sillä kaveriporukalla, missä normaalisti liikut, maksasi vinkuu kotiinpalatessa kuin liikennevalo. Parhaassa tapauksessa vain maksasi.

Asiaa ei auta, jos kerrot Jaskankin lähtevän mukaan. Ei tarvinne perusteluja?

4. ”Olen aina halunnut moottoripyörää, ja nyt on sen aika”

Ihmisen elämässä on hetkiä, jolloin jotkin asiat nousevat esille voimakkaammin kuin toiset. Tällainen voi olla esimerkiksi se, että olet viattomana lapsena ollessasi halunnut sydämesi pohjasta moottoripyörää, ja päättänyt, että kun olet aikuinen ja varoissasi, hankit sellaisen. Nyt, kun lapset ovat aikuisia, ja lentäneet pesästä on moottoripyörän aika.

Paitsi että vaimosi ehtii kertoa ensin jo aikaa sitten päättäneensä, että tässä vaiheessa perheeseen hankitaan asuntoauto. Perherauhan nimissä suositamme tietenkin toimimaan tällä tavalla.

Jos olet oikein ovela, kyselet firmasta ylitöiden mahdollisuutta tai otat toisenkin työpaikan. Ehkä saat sitä rahaa sukanvarteen sen verran, että voit jo 10 vuoden kuluttua ostaa vuosimallin 2010 käytetyn pyörän?

3. ”Miehen on tehtävä mitä miehen täytyy”

Suosittelemme olemaan äärimmäisen varovaisia tällaisten argumenttien kanssa. Vähintään ne on osattava ajoittaa juuri oikeaan, herkkään hetkeen, jolloin armaasi muutenkin katsoo sinua ihaillen. Muussa tapauksessa voi käydä kuten kohdassa 8. Eikä se tee itsetunnollesi hyvää.

Toinen vaihtoehto on käyttää huumoria ja ns. spanielin katsetta eli iskeä suoraan puoliskon arimpiin kohtiin. Ratkaisevaa on, että oma pokka pitää: eikä kannata hihitellä yhtään, jos toinen suostuu. Muuten ilosta voi tulla ns. lyhytaikaista.

2. ”Minulla on jo rahatkin säästössä”

Tämä osoittaa tietysti, että osaat hoitaa asiasi hyvin ja esimerkillisesti.

Mutta jos tätä argumenttia seuraavat kommentit ovat luokkaa:”Jaa, vai on, ja minä olen maksanut kaikki perheen menot, kun olen luullut, että sinulla menee kaikki rahat tuon onnettoman autonraadon ylläpitämiseen” tai ”Aha. Ja minä olen ostanut kaikki lastenvaatteet ja maksanut niitten harrastukset, ja …”.

Suosittelemme tässä tilanteessa nopeaa häipymistä takavasemmalle sekä aiheeseen palaamattomuutta melko pitkäksi aikaa.

1. ”Moottoripyöräily saa minut tuntemaan itseni nuoreksi jälleen”

Voi myös olla arkaluontoinen heitto. Aika paljon riippuu iästäsi, joka kuitenkin on joka tapauksessa väärä moottoripyörän hankkimiseen.

Jos olet 40 ja risat, kommenttina todennäköisesti on ”Ja nyt alkaa viidenkympin villitys ja nuoret naiset kiinnostaa, niikö?”

Jos taas olet 50 ja risat, vastauksena oletettavasti on lakoninen ”liian myöhäistä”. Ja jos ikäsi on yli 60, suosittelemme varovasti toinen käsi silmillä palaamaan kohtaan 8. Ei kannata ehdoin tahdoin ottaa ns. ”pataan” - henkisestikään.

Jos olet alle nelikymppinen, puolisosi todennäköisesti näkee joka tapauksessa lävitsesi, joten koeta keksiä joku muu argumentti.

Kannattaa myös muistaa näitä ajatuksia käytettäessä se, että et voi testata kuin yhtä kerrallaan. Näitä ei kannata myöskään syöttää liukuhihnalta. Samalla kannattaa joka tapauksessa varmistaa, että pakoreitti on selvä, ettei tie selkäsi takana ole tukittu, vaan pääset poistumaan tyylikkäästi tarpeen niin vaatiessa paikalta.

Ja jos sinulla on mietittynä, testattuna ja toteutettuna parempia perusteluja, niin please, kerro meillekin, että voimme jakaa ne muiden tarvitsevien kanssa.