Mission Motors perustettiin jo vuonna 2007 San Franciscoon valmistamaan suuritehoisia sähkömoottoripyöriä. Yritys myös vaikutti lupaavalta jopa niin, että siitä puhuttiin sähkömoottoripyörien Teslana. Valitettavasti nopeitten sähkömoottoripyörien markkinat ovat paljon pienemmät kuin nopeitten autojen, joten Mission taru päättyi tänä syksynä.

Yritys jakautui kahtia 2013. Toinen osa keskittyi valmistamaan sähköisiä moottori-voimansiirto-akkujärjestelmiä sekä ohjausohjelmistoja, toinen puolestaan Mission Motorcyclesin nimellä moottoripyöriä. Molemmat yritykset ovat nyt lopullisesti poissa pelistä ja myös yrityksen perustaja Mark Seeger on julistettu konkurssiin 15.10.2015.

Mark Seeger Mission Motorcyclesista.

Mark Seeger Mission Motorcyclesista.

Applea syytetään osin yrityksen tuhosta. Heidän huippu-ei-niin-salainen ponnistuksensa rakentaa sähköauto tarkoittaa sitä, että he rekrytoivat kaiken mahdollisen huippuosaamisen alalta läheltä ja kaukaa. Mission Motorcyclesin tiimistä he ovat rekrytoineet ainakin kaksi työntekijää jo 2012 sekä viime vuosina noin puoli tusinaa insinööriä.

Missionin työntekijöitä on siirtynyt myös Teslalle ja Harley-Davidsonille, mutta Apple on napannut suurimman osan, sähköisiin ajoneuvoihin erikoistunut Treehugger kertoo.

Avaintyöntekijöiden menetys pahinta

Missionin entinen CEO Derek Kaufman uskoo, että yritys olisi voinut selvitä, ellei se olisi menettänyt avaintyöntekijöitään, mikä heikensi sen mahdollisuutta saada rahoitusta.

Hänen mukaansa Apple tiesi, että Missionilla oli loistavia sähköisen voimansiirron järjestelmät osaavia insinöörejä, ja halusi ne omaan tiimiinsä. Apple ei koskaan yrittänyt ostaa yritystä, mutta insinöörit, joilla oli sähkömoottorien ja voimansiirtojärjestelmien osaamista sekä sitä ohjemistoalgoritmien tietoa, millä ohjataan akkujen lataamista ja jäähdyttämistä, olivat tärkeitä Applelle.

Samalla tavalla akkuvalmistaja A123 Systemsin taru lopahti, kun Apple hankki kaiken osaamisen talosta.

Lopulta emme voine koskaan tietää, joutuiko Mission Motors konkurssiin, koska Apple osti siltä insinöörit, vai tunsivatko insinöörit, että heidän oli korkea aika siirtyä muualle, kun yrityksellä meni huonosti?

Aiheesta aiemmin sivuillamme: Sähkö-mp-valmistaja konkurssiin - ala on haasteellinen