Oheisen videon nimi on "Terveisiä Tohtori Rossille". Todellisuudessa on tietysti vielä pitkä matka siihen, että robotti pystyy ajamaan kuin ihminen, sillä käsiteltävänä on mieletön määrä erilaisia signaaleja koko ajan.

Kyse ei ole pelkästä tasapainon hallinnasta, vaan tietoisuudesta siitä, mikä on pyörän teho, miten vaihteen vaihtaminen ja kaasun kääntäminen vaikuttavat pyörän suoritukseen, missä olosuhteissa pitää hiljentää vauhtia, miten tiellä oleva hiekka, sora, turve, ruoho tai lehdet vaikuttavat ajamiseen. Entä sade, tuuli, tai vastaantuleva liikenne, sumu, hirvet, jalankulkijat. Kyse on määrättömästä määrästä havaintoja joka hetki.

Ehkä se kertoo myös miksi moottoripyörällä ajaminen on vaikeaa, ja siinä riittää ihmisellekin oppimista koko elämän ajaksi. Samalla moottoripyöräily kehittää kuljettajansa kykyjä toimia liikenteessä millä tahansa ajoneuvolla.

Motobot Ver. 1 -testiajorobotti.

Motobot Ver. 1 -testiajorobotti.

"Minut luotiin voittamaan sinut", on robotin klausuuli, jolla se legitimoi oman olemassaolonsa. Kyse on Yamahan tutkimushankkeesta, jolla se tietenkin haluaa paljon goodwilliä, mutta Motobotin on tarkoitus jonain päivänä olla autonomisesti ohjautuva ihmisenkaltainen robotti.

"Motobot" nimi on tietenkin keksitty Transformereitten Autoboteista, hyvistä scifi-roboteista, joka jo itsessään antaa positiivista tunnelmaa kuvien ja videon perusteella varsin erikoisen näköiselle robotille.

"Osaamiseni paranee joka päivä"

Kertoo robotti oheisella videolla absurdilla äänellään. Yamahan tavoitteena on saada robotti siihen kuntoon, että se pystyisi ajamaan tavallisella moottoripyörällä kilparadalla 200 km/h. Motobotin nykyinen ajokki on räätälöity sitä varten.

Videolla robotti tekee käännöksiä, painaa kytkinkahvasta ja vääntää kaasua, mutta mistään ei selviä, "toimiiko" se oikeasti, vai onko se kauko-ohjattu. Jollei, niin alku vaikuttaa lupaavalta, vaikka Motobot tarvitseekin apupyörät harjoitteluunsa.

Odotamme mielenkiinnolla Motobotin lupaamaa tapaamista Rossin kanssa. Voi olla, että Rossin aktiiviura on jo takanapäin silloin, joten haastaminen on aavistuksen helpompaa. Alla Yamahan Motobot-video.

Kerro meille, mitä mieltä olet ihmisenkaltaisesta moottoripyöräilevästä robotista.