Huom: Uudelleenjulkaisemme Joulun ja välipäivien aikana vapaapäivien lukemiseksi teille 10 luetuinta juttuamme vuonna 2016. Lukemisen Iloa! Tv. Toimitus

Ajoneuvon rekisteröinti ja omistajanvaihdos sähköisesti

Ajoneuvon rekisteröinnin voi 16.11.2015 alkaen hoitaa sähköisesti alusta loppuun Trafin sähköisissä asiointipalveluissa, jos ajoneuvolla on jo voimassa oleva liikennevakuutus. Ajoneuvon omistajanvaihdoksen voi tehdä myös vakuutusyhtiöiden verkkopalveluissa samalla, kun ajoneuvolle ostaa vakuutuksen.

Omistajanvaihdoksen hinta sähköisissä palveluissa on 4 euroa.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että autokaupan yhteydessä ajoneuvon myyjä hakee varmenteen eli kertakäyttöisen koodin Trafin nettipalvelusta ja antaa sen ostajalle. Uusi omistaja käyttää varmenteen ilmoitusta tehdessään ja maksaa samalla 4 euron palvelumaksun, tarkentaa kehityspäällikkö Esa Aaltonen.

Mahdollisuus henkilökohtaiseen asiointiin säilyy sähköisen asioinnin rinnalla. Rekisteröinnin voi hoitaa tuttuun tapaan asioimalla katsastustoimipaikalla tai vakuutusyhtiössä. Tällöin omistajavaihdoksen rekisteröinti maksaa 10 euroa.

Liikennekäyttöönotto ja -poisto myös moottoripyörille kilpiä palauttamatta

– Tilapäinen liikennekäytöstäpoisto ja liikennekäyttöönotto on ollut tähän asti mahdollista vain autoille ilman rekisterikilpien palauttamista. Jatkossa liikennekäytöönotto ja -poisto onnistuu myös muille ajoneuvoille esimerkiksi moottoripyörille ja mopoille ilman rekisterikilpien palauttamista. Tilapäisen liikennekäytöstä poiston vaikutus vakuutusmaksuihin Kaskon ja liikennevakuutuksen osalta kannattaa tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä.

Liikennekäyttöönotto on 16.11.2015 alkaen ilmaista. Liikennekäytöstä poiston hinta sen sijaan nousee. Verkkopalvelussa tehty liikennekäytöstäpoisto maksaa 8 euroa ja rekisteröintitoimipisteessä 20 euroa.

– Hintojen muutoksella kannustetaan asiakkaita toimittamaan lopullisesti poistettavat ajoneuvot viralliselle ajoneuvokierrättäjälle, joka poistaa ajoneuvon lopullisesti rekisteristä maksutta. Liikennekäytöstäpoisto tulee tehdä siis vain, jos on aikomus ottaa ajoneuvo uudelleen liikenteeseen, kertoo Aaltonen.

Lopullisesti poistettavasta autosta saa romutustodistuksen, joka sitten hyvitetään uutta autoa hankittaessa.

Seisontavakuutus on eri asia

Aaltonen painottaa, että liikennekäytöstäpoistoa ei pidä sekoittaa seisontavakuutukseen tai moottoripyörän talviseisokkiin.

– Siinä tapauksessa on kyse vakuutuksen ominaisuudesta, joten mahdollisuudet katkaista vakuutus talven ajaksi on selvitettävä vakuutusyhtiöltä. Kaikissa vakuutuksissa talviseisontamahdollisuutta ei ole, tai se on hinnoiteltu niin alhaiseksi, ettei vakuutuksen katkaisu talveksi kannata. 

Säilytyspaikasta riippuen moottoripyörä saattaa tarvita myös talven aikana joka tapauksessa jonkinlaisen palo- ja tai varkausvakuutusturvan, mikäli laittaa pyörän seisomaan. Kattaako pyörän vakuutus nämä seisonta-aikana, kannattaa varmistaa omasta vakuutusyhtiöstä.