– Olemme tulostaneet vuosittain noin 9 miljoonaa todistusta, joten tulostuksesta luopuminen aiheuttaa säästöjä myös taloudellisesti. Nämä säästöt näkyvät myös asiakashinnoissa ja olemmekin pystyneet laskemaan esimerkiksi omistajanvaihdoksen maksua sähköisissä palveluissa 4 euroon. Palvelu otetaan käyttöön 16.11.2015, kertoo kehityspäällikkö Esa Aaltonen.– Tekninen osa on jäänyt tarpeettomaksi kotimaan liikenteessä, koska valvontaviranomaiset saavat ajantasaiset tiedot suoraan järjestelmistä.

Rekisteröintitodistuksen ilmoitusosa korvataan sähköisellä varmenteella, jonka avulla voi tehdä omistajanvaihdoksen alusta loppuun asti Trafin tai vakuutusyhtiöiden sähköisissä palveluissa.

Määräaikaiskatsastuksesta asiakkaalle annetaan rekisteröintitodistuksen tekninen osa vielä vuoden 2016 ajan. Määräaikaiskatsastuksessa asiakkaalle luovutetaan katsastuksen tarkastuskortti, joka tulee pitää määräaikaiskatsastuksen piiriin kuuluvissa ajoneuvoissa ajossa mukana. Tarkastuskortista käy ilmi ajoneuvon katsastuksessa havaitut viat sekä seuraava katsastusajankohta.

Raskaissa ajoneuvoissa ja perävaunuissa tekninen osa pitää olla ajossa mukana vielä vuoden 2017 alkuun asti. Nämä ajoneuvot saavat paperisen rekisteröintitodistuksen yhä entiseen malliin rekisteröinnin ja katsastuksen yhteydessä. Vuoden 2017 alusta alkaen päättyy kaikkien ajoneuvojen osalta myös teknisen osan antaminen.

Tarkista itse tietosi sähköisestä palvelusta

Trafin sähköisistä palveluista näkee ajantasaiset tiedot omasta ajoneuvosta ilmaiseksi. Palveluun pääsee kirjautumalla joko mobiilivarmenteella tai verkkopankkitunnuksilla. Omien tietojen tarkastaminen on maksutonta. Muista kuin omista ajoneuvoista saa tiedon maksua vastaan joko Trafin palveluista tai yksityisiltä palveluntarjoajilta.

Paperisen rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan ja teknisen osan saa tilattua joko Trafin sähköisistä palveluista 4 eurolla tai sen voi noutaa rekisteröivältä katsastustoimipaikalta rekisteröintimaksua vastaan 10 eurolla. Pelkkä tekninen osa ei maksa mitään.

Todistus on voimassa, kunnes rekisteritietoihin ilmoitetaan muutoksia.

– Jos teet rekisteri-ilmoituksen, esimerkiksi haltijan poiston, mitätöityy voimassa oleva todistus. Jos haluat uuden voimassaolevan todistuksen, sen voi tilata Trafin sähköisistä palveluista tai noutaa katsastustoimipaikalta, selventää Aaltonen.