Kirjan mukana tulleen tiedotteen mukaan Lauri Lehtinen on 59-vuotias Tampereella prosessi-insinööriksi opiskellut nykyään Helsingissä freelancerina työskentelevä toimittaja. Hän on erikoistunut kirjoittamaan hankalista teknisistä asioita, kuten teollisuusautomaatiosta, käänteisosmoosista tai valikoivasta ionivaihdosta, mutta tämän lisäksi hän on myös muun muassa piirtänyt ja käsikirjoittanut sarjakuvia ja pilapiirroksia, tehnyt laulujen sanoituksia sekä kääntänyt lastenkirjoja.

Mistä ajatus tähän kirjaan oikein alkujaan lähti?

– Istuin pöydän ääressä, kynä ja paperi edessäni, kun mieleeni tuli riimi: "Crossikuskin on oltava riski! Näin miettivät Pekka, Kale ja Iski". Siitä nämä runolorut lähtivät ja siltä istumalta syntyivät yhdeksän ensimmäistä moottoripyöräaiheista lorua. Synnyinseudullani Jämsänjokilaaksossa oli laulujen uudelleen riimittely kansallishuvi, ja vuosikymmenien aikana olen kääntänyt lukuisia lastenkirjoja, joten riimittely on hyvin luontaista. Helpon alun lisäksi tunsin, että tämä on hauskaa ja wow, vastaavanlaista ei ole kukaan aikaisemmin tehnyt. Suomessa on lukuisia motoristeja, joilla on lapsia, lapsenlapsia, kummilapsia, niin mikä sen parempi, kuin kirja jonka parissa viihtyvät molemmat, aikuinen ja lapsi. Loruissa löytyy tasoja, joita vain aikuinen löytää, mutta lasten kasvaessa hekin oivaltavat koko ajan enemmän.

– Kuvituksessa yllätti, kuinka korkealle oma rimani asettui, kun kuvat olivatkin värillisiä. Sarjakuvia tussilla piirtäessä valopöydällä näkee virheensä, mutta akvarellipaperi ei läpäise valoa. Eläinten piirtäminen oli helppoa, mutta moottoripyörien yksityiskohtien ja oikeiden perspektiivien löytäminen vaati paljon työtä. Lapsille on erityisen tärkeää, että eläimillä on kunnon ilmeet. Kuvituksessa ilmentyy myös, että kirja on kotimainen, kuvitus on kansallinen maitolaitureita myöten.

Kuten arvata saattaa, Lauri Lehtinen on myös motoristi. KTM 175GS:llä 18-vuotiaana aloitettu harrastus on vienyt miestä Eurooppaa myöten. Nykyisin ajokkina on Norton Commando.

Kaikki tämä ammattitaito, osaaminen ja moottoripyöräharrastuneisuus näkyy ja yhdistyy hienosti tässä tuoreessa moottoripyöräaiheisessa lastenkirjassa. Lorujen muotoon kirjoitetut runot käsittelevät moottoripyöräilyä koko genren laajuudessa. Oman lorunsa ovat saaneet niin Rautapyllyajot kuin Päitsi, Mika Salosta Riku Roudon perustamaan moottoripyörämuseoon, nykyaikaisista sähkömoottoripyöristä Rottapyöriin veteraanimoottoripyöriä unohtamatta.

Loruja on kaiken kaikkiaan kaksikymmentäyhdeksän. Jokaisen lorun lisänä on faktaruutu, joista löytyy tarkentavaa tietoa kulloinkin käsiteltävästä aiheesta oli kysymys sitten pyörästä, tapahtumasta tai tunnetusta motoristista. Tiesitkö muuten mistä nimitys "satapiikki" on ihan alunperin lähtöisin? Vastaus löytyy luonnollisesti kirjasta.

Kirjan parissa viihtyvät varmasti lasten lisäksi myös aikuiset. Se tarjoaa faktan, huumorin ja riimittelyn lisäksi mielikuvitusrikkaan kuvituksen. Kirjan monipuolisuus antaa hauskalla tavalla kattavaa tietoa moottoripyöräilyn laaja-alaisuudesta ja kirjan kuvituksen parissa lapsi voi samalla oppia tunnistamaan eri eläimiä.

Ankin Manki on kirjoitettu lapselle luettavaksi, mutta toimii myös lukemaan opettelussa apuvälineenä. Se sopii myös mainiosti vanhempien ja lasten yhteisenä iltalukemistona. Suosittelemme lämpimästi tätä monipuolista lastenkirjaa koko perheen iloksi. Kirja löytyy luonnollisesti kirjakaupasta, tai sen voi tilata suoraan kustantaja Alfamerin nettikaupasta.

Lauri Lehtinen: Ankin Manki ja muita motskariloruja, kustantaja Alfamer. Hinta 23,50 €.