Videon ainoa huono puoli on, että se on espanjaksi ja siinä kaksipyöräisten liikkuvuuden paremmuutta korostetaan myös mahdollisuudella ajaa kaistojen välissä. Se on monessa Euroopan maassa luvallista ja lisää liikenteen joustavuutta kaupungeissa. Onhan järjetöntä, että moottoripyörän pitäisi ruuhkassa ottaa kokonaisen auton paikka, kun se kapeampana mahtuu hyvin puikkelehtimaan kaistojen välissä, mikäli lainsäädäntö ja autoilijoiden asenteet sen sallivat. Meillä se kuitenkaan ei ole sallittua.

Joka tapauksessa animaation 'Mejor en moto i Pásalo!' nimellä on kaksoismerkitys. Se tarkoittaa tarkkaa liikkumista liikenteessä ja hauskan pitämistä samaan aikaan.

Moottoripyöräily on myös vapautta

Animaatiossa tuodaan selkeästi esille moottoroitujen kaksipyöräisten edut: parempi liikkuvuus, taloudellisuus sekä pienemmät päästöt. Eikä se unohda myöskään sitä kaikkein tärkeintä: moottoripyöräilyn tarjoamaa vapauden tunnetta.

Moottoripyöristä ja skoottereista on apua liikennevirran parantamisessa. Brysselissä julkistettu tutkimus osoittaa, että jos siellä 10 prosenttia ajoneuvoista korvattaisiin kaksipyöräisillä motorisoiduilla ajoneuvoilla, liikennejumit ruuhka-aikoina lyhentyisivät 14 kuuteen minuuttiin, eli yli 50 prosentilla.

Lisäksi moottoripyörät ja skootterit saastuttavat vain minimaalisesti. Esimerkiksi tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä vain prosentti tulee moottoripyöristä ja skoottereista.

Animaatiossa on myös ikäänkuin sivulauseessa myös yksi käytännön juttu, jonka toivoisi suomalaisten viranomaisten lopulta huomaavan: motoristeille tarkoitetut parkkipaikat, joita meillä ei järjellisesti edelleenkään taida olla kuin joillain huoltoasemilla ja joissain harvoissa kaupungeissa.

Julkaisemme joulunajan lukemiseksi teille joitakin Motouutisten vanhoja juttuja uudelleen. Tämän jutun alkuperäinen julkaisupäivä oli 5.12.2013.