Vai mitä sanoisitte yksipyöräisestä itsestään tasapainon pitävästä sähköpyörästä, joka mahtuu ratikan kyytiin, on saasteeton ja muutenkin mukava laite? Tulevaisuuden citykulkuväline, joka on USA:ssa ostettavissa jo alkuvuodesta. Tuleeko siitä meillä aikanaan menestys, riippuu varmaan jähmeitten suomalaisviranomaisten reaktiosta asiaan.

Kaikki muistavat varmaan amerikkalaisen Segwayn, sähköisen kaksipyöräisen tulevaisuuden ajopelin, jollaisella kurvaillaan mm. ruotsalaisessa Solsidan-tv-sarjassa ja taisipa Big Brotherinkin jollain tuotantokaudellakin sellainen päätyä kilpailijoitten käsiin. Segwaytahan ohjataan nojaamalla: eteenpäin nojaaminen vastaa kaasua ja taaksepän nojaamalla peruutetaan.

Ryno on pienikokoinen ja mahtuu vaikka jalkakäytävälle.

Yksipyöräinen Ryno tekee Segwayn kerralla vanhanaikaisen tuntuiseksi. Rynossa on sisäänrakennettu kiihtyvyysanturi ja gyroskooppi, jotka pitävät pyörän pystyssä. Eteenpäin haluttaessa nojataan eteenpäin ja pakitettaessa taaksepäin aivan kuten Segwayllakin. Sivusuuntaan ohjattaessa pyörää kallistetaan aivan kuten moottoripyörää.

Rynon isän Ryono motorsin perustajan ja toimitusjohtajan Chris Hoffmanin mukaan yksipyöräisellä ajamisen perusteet oppii noin tunnissa ja täydellisen hallinnan muutamassa päivässä. 

Idea tyttäreltä

Hoffman kertoo saaneensa idean Rynoon 13-vuotiaalta tyttäreltään. Hän oli kerran kysynyt isältään, osaisiko tämä tehdä yksipyöräisen moottoripyörän, jollaisen tämä oli nähnyt jossain tietokonepelissä. Hoffman kertoo, ettei osannut edes kuvitella, mistä oli kysymys, kunnes tytär piirsi kuvan. Insinöörinä isä lupasi yrittää, ja on nyt sitten sillä tiellään.

Ryno on tarkoitettu urbaaniin ympäristöön henkilökohtaiseksi liikkumavälineeksi. Sillä mahtuu koon puolesta ajamaan vaikka jalkakäytävällä, ja sen voi viedä hissiin ja säilyttää työpäivän ajan työhuoneen nurkassa. Koska laite on sähköinen, se ei myöskään tuoksu bensiinille tai öljylle ja sen voi ladata työpäivän aikana.

Vauhti sopiva

Laitteen huippunopeus ei päätä huimaa, se on vain 16 kilometriä tunnissa, sama kuin polkupyörällä hissuksiin ajettaessa. Aloittelijamoodissa vauhdin voi rajoittaa kymmeneen kilometriin tunnissa. Ryno sopii myös isojen rakennusten ja vaikka tehtaitten sisäiseen liikkumiseen sekä tietysti yliopistokampuksille.

Ajajan painosta, ajomaastosta ja muista olosuhteista riippuen Rynolla pystyy kertalatauksella ajamaan noin 16 kilometrin matkan. Pyörän voi ladata normaalilla verkkovirralla.

Monomoottoripyörä Rynosta on hauskoja videoita yrityksen kotisivulla, kannattaa käydä katsomassa. Laitteella ajaminen on selvästi hauskaa puuhaa, ja parasta ovat ihmisten spontaanit myönteiset reaktiot pyörään, kun näkevät sen kaupungilla tai bussissa.

Tuotanto käyntiin 2014

Rynon tuotanto alkaa alkuvuodesta 2014, kun rahoitus saatii varmistettua viime kesänä. Pyörän hinta on jenkeissä 5295 taalaa eli noin 3850 euroa.

'Suunnittelemme myvämme laitetta myös Eurooppaan, mutta ajankohta on vielä epävarma. Fokuksemme on Yhdysvaltain markkinoissa vuoden 2014 ensipuoliskolla, mutta laajennamme myynnin kansainväliseksi pian sen jälkeen,' Ryno Motorsin myynti- ja markkinointijohtaja David Combe kertoo.

Miten suosittu laitteesta aikanaan meillä tulee, riippuu varmasti paljon viranomaisten reaktiosta siihen. Riskinä on, että sen käy samalla tavalla kuin Segwayn. Eli viranomaisten tulkinta laitteen luonteesta johtaa tarpeettomiin veroihin ja käyttörajoituksiin, jotka tekevät laitteen käytöstä mahdotonta muualla kuin sisätiloissa. Täytyy vain toivoa, että meilläkin viranomaiset heräävät vähitellen ja virittävät lainsäädäntöä vastaamaan nykypäivää.

Cityihmisen perustarpeisiin.