Tie Elgon-vuoren rinteillä Keniassa on jyrkkä ja epätasainen. Kuorma-autoilla ja traktoreilla ajetaan maissia ja kasviksia alas kaupunkiin myytäväksi Chwelen kaupungissa ja muissa Kenian läntisimmän maakunnan osissa. Moottoripyörät ovat pääkulkuväline, ja niitä käytetään usein taksina. Joskus yhden mp-taksin kyydissä on kolmekin henkilöä kerralla kuljettaja mukaanlukien.

Ennen moottoripyöriä kaikki kulkeminen jopa synnytyssairaaloihin tapahtui jalan. Potilaitten ja raskaana olevien äitien oli käveltävä pitkiä matkoja tai parhaimmillaan heidät kannettiin. Koska pitkän matkan käveleminen on erittäin haastavaa viimeisillään raskaana olevalle naiselle, monet naiset jäivät kotiin synnyttämään perinteisen lapsenpäästäjän avulla.

Takepartin artikkelissa kerrrotaan 37-vuotiaasta Judith Chebetistä, joka ehti synnyttää kotonaan kolme lasta, koska matka sairaalaan oli liian pitkä. Vaikka kaikki synnytykset sujuivat hyvin, hän synnytti kolme seuraavaa lastaan Kopsiron sairaalassa, koska siellä on koulutetut terveydenhoitajat ja sairaala tarjoaa ilmaiset äitiyspalvelut. Tästä kiitos kuuluu hallitukselle, joka käynnisti ohjelman tämän mahdollistamiseksi kaksi vuotta sitten.

Huonot tiet ja ambulanssien puute

Chebetillä on kuitenkin matkaa sairaalaan peräti seitsemän kilometriä. Ja pitkät matkat ja huonot tiet ovat suuri tekijä Kenian korkeassa lapsikuolleisuudessa. Maailmanpankin tilastojen mukaan lapsikuolleisuus Keniassa on 525 lasta sadastatuhannesta, mikä tekee Keniasta yhden maailman vaarallisimmista maista naiselle synnyttää lapsi.

Aluehallinto halusi muuttaa tilannetta USAID:n ja Pelastakaa Lapset -järjestöjen avulla ja perusti moottoripyöräambulanssiohjelman. Yhteisön jäsenet valitsivat paikallisten mp-taksien joukosta kuusi luotettavaa taksinkuljettajaa. Jokainen kuljettaja tutkittiin, ja hänellä piti olla ajokortti, vakuutus sekä matkapuhelin. Hänellä piti myös olla moottoripyörä sekä halu sitoutua olemaan saatavilla 24 tuntia vuorokaudessa. Vasta sitten Pelastakaa Lapset -teki sopimuksen hänen kanssaan ja työllisti hänet moottoripyöräambulanssina.

Muutos parempaan huomattava

Järjestö maksaa ambulanssitoiminnasta edestakaisesta ajomatkasta öisin viisi ja päivisin kolme dollaria. Moottoripyöräambulanssien kuljettajat kertovat, että tiet menevät vielä huonompaan kuntoon sateisina kausina, jolloin joskus on vaikeaa ehtiä sairaalaan ajoissa. Lähtö matkaan saattaa tulla kolmelta aamuyöllä. Joskus sade huonontaa teitä niin paljon, että kuljetettavan naisen omaiset joutuvat tuomaan hänet paremman tien varteen, kun kylään asti ei vain enää pääse.

Joskus synnytys tapahtuu viivästysten ja huonojen teiden vuoksi kesken matkan. 

Chebet on kahdessa viimeisessä synnytyksessään käyttänyt moottoripyöräambulanssia. Siitä on ollut hyötyä, sillä kävellen matka sairaalaan kestää puolitoista tuntia, jopa enemmän.

Synnytyssairaalassa on todettu, että lapsikuolleisuus on alueella laskenut merkittävästi. Samalla sairaalaan synnyttämään tulleiden äitien määrä on noussut radikaalisti. Aiemmin synnytyksiä oli kuukausittain 35-40, kun niitä nyttemmin on jo 80-100 kuukautta kohti.