Mike Wallace omistaa huonekaluliikkeen ja on innokas moottoripyörien keräilijä. Hän saa torringtonilaiselta asiakkaaltaan huomenna tiistaina uuden munuaisen siirtoleikkauksen avulla Yale-New Havenin sairaalassa. Lahjoittaja Steve Rylander kertoi menneensä lahjoitusprosessiin ja tutkimuksiin mukaan kuultuaan Wallacen hankalasta tilanteesta viime syyskuussa.

– Minulle se ei ollut mikään päätös, vain puhelinsoitto. Päätös oli jo tapahtunut mielessäni. Se tapahtui välittömästi, Rylander kertoo. Hän on myös innokas moottoripyöräilijä. Itse asiassa hän oli ajelulla vuosimallin 2015 Harley-Davidson Ultra Classicillaan Route 8:lla, kun sai sairaalasta tiedon, että hän sopii luovuttajaksi Wallacelle.

Rylander välitti hyvät uutiset suoraan Wallacelle käydessään tämän kaupassa. Hän on aikanaan myös ostanut huonekaluja sieltä. 

"Haluaisin antaa sinulle munuaisen"

– Olen sopiva luovuttajaksi, ja haluaisin antaa sinulle munuaisen, Rylander kertoo sanoneensa.

Olin kuulemastani todella ällistynyt ja nöyrän kiitollinen, Wallace totesi. – Nöyrä kiitollisuus on paras tapa kuvata asiaa.

Wallace kertoi tapahtuvasta vain muutamille sukulaisilleen ja ystävilleen. Sekä lahjoittaja että vastaanottaja halusivat pitää asian salassa, kunnes sairaalassa tehtiin lopullinen tutkimus siitä, että Rylander varmasti sopii lahjoittajaksi.

52-vuotiaalla Wallacella todettiin munuaissairaus jo 12 vuotta sitten, mutta hän pystyi elämään melko normaalia elämää, kunnes joutui aloittamaandialyysihoidot. Joka ilta hän liittää itsensä dialyysilaitteeseen keskiyöstä kello aamuyhdeksään asti.

Intoa ja pelokkuutta

Wallace kertoo odottavansa innostuneena ja samalla peloissaan leikkausta. 60-vuotiaalta Rylanderilta poistetaan toinen munuainen tähystysleikkauksella, mikä on pienempi operaatio, mutta Wallace joudutaan leikkaamaan normaalisti vanhan munuaisen poistamiseksi ja uuden istuttamiseksi.

Jack Wallace, Miken isä, suhtautuu paljon tunteellisemmin tapahtuneeseen, ja on erittäin kiitollinen siitä, että joku ryhtyi tällä tavalla luovuttajaksi. Normaali odotusaika munuaiselle on veriryhmästä riippuen kahdesta kuuteen vuoteen, kun elin saadaan kuolleelta lahjoittajalta. Prosessi voi olla nopeampi, jos löytyy vapaaehtoinen luovuttaja.

Ensimmäinen sopiva vapaaehtoinen luovuttaja oli 56-vuotias bantamilainen Tim Sparks. Hänelle tehtiin soveltuvuustestit, mutta magneettikuvauksessa selvisi, että hänellä saattoi olla syöpäkasvain toisessa munuaisessaan. Tämä esti häntä lopulta lahjoittamasta munuaistaan, mutta tutkimus saattoi pelastaa hänen henkensä, sillä hänet puolestaan leikataan torstaina ja syöpäkasvain poistetaan. Myös Sparks on innokas motoristi.

Mike Wallace odottaa pystyvänsä elämään normaalia elämää ja pääsevänsä eroon dialyysilaitteesta uuden munuaisen myötä. Asiasta kertoi mm. Ride-ct.