Andrea ja Barry Coleman perustivat 20 vuotta sitten Riders for Health -järjestön, jolla on yksinkertaiselta kuulostava tavoite: saada afrikkalaisille terveydenhoitajille kulkuvälineeksi enduromoottoripyörät sekä toimiva infrastruktuuri moottoripyörien huoltamiseksi ja varaosien saamiseksi. Asiasta kertoi CNN artikkelissaan.

Ilman luotettavia kulkuvälineitä terveydenhoitoalan ammattilaiset eivät Afrikan maaseudulla pääse hoitamaan sairaita, ja jos jokaisella heistä olisi toimiva moottoripyörä he voisivat muuttaa elämää alueella. He pystyisivät estämään miljoonien ihmisten kuolemisen ennaltaehkäistäviin tai hoidettaviin sairauksiin. 

Ensi vaihe: pyörän ajokunnon tarkistaminen

Artikkelissa esitellään Mambwe Kaemba -nimisen terveydenhoitajan lähtö työhönsä. Ensin hän tarkastaa käyttämänsä Yamahan ketjut, polttoaineen ja öljyn. Sitten kypärä päähän, ajokäsineet ja lähtö rokottamaan vastasyntyneitä. Ajomatka koostuu erilaisista kinttupoluista, joita hän on oppinut navigoimaan ja ajamaan pikku pyörällään.

Kaemba työskentelee Zambian eteläisessä maakunnassa ja hänen asiakkainaan on noin 6000 ihmistä levittäytyneenä yli 20 kilometrin alueelle. Se, että häenllä on toimiva ajoneuvo, tekee hänet hyvin erikoiseksi.

Barry Coleman kertoo, että parikymmentä vuotta aiemmin kun he tapasivat tervedenhoitoalna henkilöitä sellaisia kuin Kaemba, heillä ei ollut minkäänlaisia moottoripyöriä, tai jos oli, ne olivat enimmäkseen rikki eivätkä he pystyneet tekemään sitä työtä, mitä varten heidät oli koulutettu.

Käveleminen oli sitten ainoa vaihtoehto, mikä merkitsi sitä, että hyvin pitkistä työpäivistä suurin osa kului matkantekoon ja vain hyvin vähän aikaa jäi itse työlle, vaikka työpäivä alkoi varhain aamulla ja loppui vasta myöhään illalla. Se, ettei kyennyt tavoittamaan apua tarvitsevia oli myös heille valtava henkinen taakka. Samoin sairaat joutuivat viime voimillaan kävelemään kauaskin hoitoon.

Mitä hyötyä on rokotteesta, jollei se saavu perille?

Tätä tilannetta Colemanit eivät voineet hyväksyä, vaan kiinnittivät talonsa, ottivat lainaa sitä vastaan, jättivät työnsä sekä perustivat Riders for Health -järjestön. Tällä hetkellä järjestö toimii yhteistyössä eri Afrikan maiden terveysministeriöiden kanssa ja kouluttaa teknikoita ja rakentaa järjestelmiä, joiden avulla jaetaan varaosia sekä polttoainetta. Samalla he kouluttavat terveysalan henkilöitä pitämään huolta omista pyöristään.

Riders for Healt -järjestöllä on tällä hetkellä yhteistyötä seitsemän Afrikan maan kanssa, tavoitteena saada muutettua 14 miljoonan ihmisen tervedenhuolto paremmaksi. Työ ei ole ilmaista hyväntekeväisyyttä, vaan kumppanuutta hallitusten kanssa, jotka maksavat näistä palveluista, jotka toki tehdään non-profit-periaatteella.

'Tiesimme pystyvämme vaikuttamaan asiaan. Se vaatisi sitä, että ihmiset joutuisivat sotkemaan kätensä ja puuhaamaan kiintoavainten ja sytytystulppien kanssa, jotka eivät normaalisti kuulu terveydenhuoltoon. Mutta tämä on yhtä tärkeää kuin miljardien investoinnit rokotteiden kehittämiseen. Jos rokotteita ei saada toimitettua perille, niin mitä hyötyä niistä on?', Colemanit kysyvät.

Perustietoja

Afrikkalaiset yhteistyövaltiot: Gambia, Zimbabwe, Nigeria, Kenia, Lesoto, Zambia ja Malawi. Järjestö työllistää yli 300 paikallista ihmistä. Hallinnoi yli 1300 kulkuneuvoa, moottoripyöriä, nelipyöräisiä maastokulkuneuvoja ja ambulansseja.

Pitää yllä kahta asiantuntijoiden koulutusyksikköä, International Academy of Vehicle Managementia (IAVM) Hararessa, Zombabwessa sekä IAVM2:sta Kisumussa Keniassa.

Edit 18.12. klo 10.52. Lisätty järjestön logo sekä kappale Perustietoja.