MSF:n, Motorcycle Safety Foundationin kitin avulla luennoitsija voi havainnollistaa, millaisia vaikutuksia ajotapahtumaan marihuanan käytöllä on esimerkiksi ajan, tilan ja nopeuden vääristyneen havaitsemiskyvyn vuoksi. Vaikutukset havaintokykyyn ovat samanlaiset, olipa käytön syy sitten lääketieteellinen tai viihteellinen.

Riskit kasvavat erityisesti moottoripyöräilijöille, joille liikenneympäristön, tilan ja nopeuden sekä vireyden terävänä pysyminen on äärimmäisen tärkeää. Motoristien täytyy jatkuvasti pystyä tekemään päätelmiä monimutkaisista liikennetilanteista sekä sekunnin murto-osassa pystyä ohjaamaan kehollaan pyörää turvallisesti ja pitämään riittävät turvamarginaalit, MSF:n tiedotteessa todetaan.

MSF on tuotteistanut myös alkoholinkäytön riskeistä kertovan tuotepaketin. Alkoholipaketin mukana tulevat lasit, jotka saavat maailman näyttämään samalta kuin tukevassa humalassa, vastaavia on nähty Suomessakin kokoontumisajoissa demokäytössä ja ne ovat tehokkaat sen selventämiseksi, että maistissa ei kannata ajaa.

Marihuana on iso riski

Marihuana-paketissa on mukana Innocorpin vastaavat marihuanan käytön vaikutuksia simuloivat silmälasit, jotka ovat kitin mukana seuraavan kolmen suoritettavan tehtävän ytimessä, ja jotka selventävät sitä, miten suuri riski marihuana ja moottoripyöräily yhdistettynä ovat.

Lasit eivät tietenkää todellisuudessa voi toistaa pilvessäoloa, mutta ne pystyvät kyllä matkimaan sitä, miten vääristyneiksi ympäristön havainnointi muuttuu. Koska lasien vaikutus on suoritettavien tehtävien osalta samalla kognitiivisten ja motoristen alueiden alueella, kuin moottoripyöräily, kokeilija voi ymmärtää ne haasteet, mitä pilvessäolo aiheuttaa moottoripyörän kuljettajalle liikenteessä.

Setin viesti onkin yksinkertaisen selvä: älä aja moottoripyörällä tai millään muullakaan ajoneuvolla marihuanapöllyssä, aiheutuipa se sitten viihde- tai lääkekäytöstä. Ja samahan tietysti pätee alkoholin suhteen.

Wikipedian mukaan monessa Euroopan maassa kannabiksen eli marihuanan käyttö ja hallussapito ovat yksityiskäytössä joko sallittua vähäisessä määrin tai sen käytöstä ei käytännössä rangaista, mutta Pohjoismaista ainakin Suomella, Ruotsilla ja Norjalla on tiukempi linja, jonka mukaan lainsäädäntö kieltää huumeiden, myös kannabiksen käytön ja hallussapidon, ja rikkomuksista myös rangaistaan.

MSF:n pakettia pystyy tilaamaan heidän verkkosivultaan, mikäli kiinnostusta on kannabiksen haittavaikutusten demonstroimiseksi esimerkiksi kerhoilloissa tai kokoontumisajoissa. Paketin hinta on 595 dollaria eli 549 euroa ja se tulee myyntiin helmikuun mittaan. MSF:n sivuille pääset tästä.