Onni 1: vastakkainen sukupuoli huomaa sinut aiempaa paremmin

Tuota, on ikävä kertoa tätä, mutta tämä saattaa tuottaa heti sen suurimman pettymyksen. Koska et itse ole muuttunut, niin ne samat gimmat tai kundit, jotka eivät aiemminkaan ole olleet kiinnostuneita, mutta joista sinä olisit ollut kiinnostunut eivät lotkauta korvaansakaan. Seuraa korkeintaan laiska silmäys pyörään, joka todennäköisesti heidän mielestään on joko väärän merkkinen tai tyyppinen tai värinen, tai mikä pahinta: kuka on kiinnostunut moottoripyöristä enää tähän maailmanaikaan?

Sitäpaitsi vain harva jaksaa olla kiinnostunut silmät uskonnollisesta kiihkosta punottaen paasaavasta uuden pyörän omistajasta? Keskustelun aiheet kun liikkuvat aika rajatulla alueella.

Haikein mielin taputat silti ystävällisesti uuden menopelisi takaistuinta, ja jaat sen kanssa syntyneet surusi. Ryhdistäydyt, ja ryntäät leuka pystyssä kohti uusia pettymyksiä.

Onni 2: sinusta tulee kerralla parempi kuski

Niin, miten tämän nyt muotoilisimme. Ehkä siten, että pyörä on ajamisessa pelkkä väline, ja että vaikka se asettaakin ehkä ajamisen rajat toisiin sfääreihin, niin kuski on kyllä sama edelleen. Asia siis onkin päinvastoin kuin luulet. Varsinkin alkuun, kun uusi pyöräsi on sinulle outo ja saattaa jopa olla liian tehokaskin, niin pahimmillaan melkein pyörä vie miestä eikä mies pyörää.

Onneksi tilanne kuitenkin muuttuu. Miten paljon, niin se taas riippuu itsestäsi. Ennakoivan ajon koulutus, rata-ajokurssi, paljon kilometrejä ja koko ajan ajoa opiskeleva mieli, niin siitä se lähtee. Saatat jopa huomata aikanaan, että sait kaksi uutta pyörää: sen, mitä lähdit ostamaan, ja sitten kun olet opetellut ajamaan, sen, mitä oikeasti ajat ja osaat ajaa. Ja joka onkin soiva peli.

Tässä vaiheessa voit ryhdikkäästi seisoa pyöräsi vieressä ja voitte ikään kuin valoisin mielin katsoa yhdessä tulevaan. Tosin tämä oppiminen saattaa sisältää riskin, ettet kovin pian haluakaan vaihtaa seuraavaan pyörään, koska teillä synkkaa niin hyvin. Asioilla on aina kääntöpuolensa.

Onni 3: tällä pyörällä kierrän maailman

Onnittelemme puolestamme. Lähtökohdiltaan asenteesi on aivan oikea. Tosin voi olla, että sen maapallon kiertämiseen ovat edelleen samat esteet olemassa kuin aina ennenkin. Rahan- tai ajanpuute, asiaan nurjasti suhtautuva siippa, jälkikasvu tai sitten huomaat, että perheen koirasta onkin jollakin merkillisellä perusteella yhtäkkiä tullut sellainen, ettet kuulemma voi kovin montaa tuntia kerrallaan olla poissa, ennenkuin se saa hepulikohtauksen. Tosin et ole itse huomannut sellaista, koska se aina murisee sinulle, kun olet metriä lähempänä.

Voit kuitenkin purkaa pahaa mieltäsi pyörällesi. Puhu sille kuin mies tai nainen. Se kuuntelee, eikä ärise vastaan.

Onni 4: Juuri tämäntyyppisestä pyörästä olen haaveillut koko ikäni

Kyllä kyllä. On vain niin, että monesti haaveet ovat parempia haaveina kuin toteutuneina ostoksina. Mutta: et koskaan pääse selville todellisuudesta, jollet uskalla toteuttaa haaveitasi, joten anna palaa vain. Olet silloin joka tapauksessa oikealla tiellä ja yhtä kokemusta viisaampi. 

Väliäkö sillä, että kehosi mittasuhteet eivät alkuunkaan sovi yhteen ostamasi pyörän kanssa. 12 eri satulan ja 6 eri stongan sekä kaikkien niiden mahdollisten yhdistelmien kokeilemisen jälkeen luovutat välilevyt ja olkapäät vinkuen, ja vaihdat takaisin vanhaan pyörätyyppiin, jonka edustajilla ehditkin jo ajaa yli 200 000 kilometriä kaikkiaan ilman suurempia ongelmia. Tuo tyyppi tuli testattua, enää ei tarvitse.

Istahdat uuden pyöräsi selkään, taputat sen menovesitankkia ja huokaiset tyytyväisenä. Tunnet, miten olkapääsi alkavat jo rentoutua ja pääkin kääntyy taas ainakin kaksi senttiä kummallekin sivulle. Pyöräsikin huokaisee.

Onni 5: jostain tulee rahaa elää normaalia elämää uudesta pyörästäsi huolimatta

Tämä on valitettavasti se pahin omakohtainen utopiamme, ja näin olemme antaneet kertoa itsellemme, myös monen muun moottoripyörällä ajavan suurin illuusio. Ajat edelleen pyörän ostamisen jälkeen samalla haisevalla nahka- tai gorepuvulla, ja kypäräsi sivuilla kasvaa sammalta kaikesta raaputtamisesta huolimatta. Ruokavaliosi koostuu kahvista, tupakasta ja tonnikalasta, mutta onneksi puku mahtuu hyvin päällesi vielä talven kaapissakutistumisjakson jälkeenkin.

Mutta osaisitko oikein ollakaan toisin? Moottoripyöräilijän elämän kuuluukin olla erilaista. Ja jos olet vuosien tai vuosikymmenten ajan tottunut elämään ja hengittämään moottoripyöräilyä sen syvimmässä merkityksessä, niin pystyisitkö sittenkään olemaan onnellinen jos jokin asia tässä yhtälössä olisi eri tavalla?

Tämän päälle kannattaa heti ensimmäisenä lämpimänä kevätpäivänä uuden pyörän ostettuasi ajaa lempipaikkaasi ja istua yhdessä pyöräsi kanssa katsomaan maailman menoa. Nauttimaan siitä ja - niin, olemaan onnellinen - yhdessä.