1. Motoristeilla on parempi seikkailun taju.

Tiedät varmaan vanhan tarinan siitä, miten mukava on tehdä pitkiä kävelyretkiä rannalla? Me pidämme pitkistä ajomatkoista rannoille, vuoristoon, kanjoneihin, tasangoille, autiomaihin, mihinkä vain. Joka paikassa on aina jotain nauttimisen arvoista. Anna meillä hyvä tie ja päämäärä, ja olemme valmiita. Unohda kalliit lentoliput, viiden tähden hotellit. Olemme tyytyväisiä kuppilassa syötyyn päivälliseen päivän ajomatkan jälkeen.

2. Maailma ympärillämme ei pelota meitä.

Meitä moottoripyöräilijöitä muistutetaan jatkuvasti kuolevaisuudestamme: 'vanhempani/sukulaiseni/ystäväni/ystäväväni ystävän ystävä kuoli ajaessaan moottoripyörällä. Me kyllä tiedämme, että kuolla voi myös kävellessään kadulla, lentomatkalla tai johonkin harvinaiseen tautiin tai tavalliseen virukseen. Tämä viekin meidät takaisin kohtaan yksi: me haluamme pitää hauskaa ja kokeilla uusia asioita.

3. Olemme hyviä budjetoimaan.

Kaikilla meillä on tapamme toimia rahojemme kanssa, mutta me olemme hyviä siinä. Uusi osa pyöräämme voi maksaa 400 euroa, mutta jätämme ostamatta uudet vaatteet, ja syömme kotona makaronia ja tonnikalaa ulkoruokailun sijaan muutaman viikon, ja sitten meillä onkin varaa hankkia tarvitsemamme osa. Ymmärrämme myös sen, jollet halua polttaa paria sataa euroa Michelin tähditetyn ravintolan päivälliseen, ja olemme tyytyväisiä, kun käymme sensijaan grilillä pikaruualla ja käytät säästyneet rahasi moottoripyöräsi öljynvaihtoon.

4. Osaamme nauttia pienistä asioista.

Auringonlasku vaarojen tai lumihuippuisten vuorten takana, pieniä pölytornadoja kaukana horisontissa, sumurintama hiipimässä niityn tai suon ylle, tähkäpäiden ylle kohoava täysikuu - hetkiä, jotka syöpyvät syvälle sydämeen. Siirtyminen roudan runnomalta ajotieltä tuoreelle asfaltille - ja sen tuoksu - tuovat iloa. Unohda jatkuva valitus - meidän suustamme et sitä kuule, sillä me osaamme nähdä elämän parhaat puolet.

5. Olemme omistautuneet harrastuksellemme

Useimmille meistä moottoripyöräily ei ole pelkkää töihin ajamista, vaan se on elämäntapa. Elämäntapa joka vain paranee, mitä enemmän aikaa käytät siihen. Siitä ei voi luopua kuten päähineestä, jonka laittaa hyllyyn. Sama päättäväisyys tarttuu myös muuhun tekemiseemme, joten kun meno muuttuu kovaksi, motoristi vasta pääsee kunnolla vauhtiin. Olemme myös valmiita auttamaan muita motoristeja ja yleensä ymmärryksemme meitä ympäröivästä maailmasta on vahva. Se näkyy huolenpitona ja toinen toistemme auttamisena.

6. Olemme tarkkaavaisia.

Hengissäpysymisemme riippuu siitä, miten hyvin tarkkailemme ympäristöämme ja näemme sen, mitä meidän pitää nähdä. Tämän vuoksi olet turvassa kanssamme. Muistamme aina katsoa molempiin suuntiin, teemme tarkastuksen laitteiden toimintakunnosta ennen ajoa ja muistamme aina käydä hakemassa mukaamme sen satunnaisen tavaran kotimatkallamme. Joskaan emme välttämättä aja kotiin suorinta reittiä...

7. Olemme sopeutuvaisia.

Jotain yllättävää sattuu? Eipä haittaa. Joudumme muuttamaan suunnitelmia? Hyvä juttu, voimme tehdä treffit ensimmäisen rakkautemme – moottoripyörän – kanssa. Kun olet tottunut olemaan tien päällä moottoripyörällä, opit menemään virran mukana. Rengasrikkoja ja akun loppumisia vain tapahtuu, joten tiedämme kaiken takaiskuista sekä niistä selviämisestä.

8. Emme ole takertuvaa tyyppiä.

Tekstiviestejä parin tunnin välein? Todennäköisesti ei. Olemme liian kiireisiä ajamaan ja sitten tekemään töitä, jotta voimme kustantaa seuraavan huollon/vakuutuksen/ajomatkan. Kun olet moottoripyöräilijä, sinulla on tietty vapaus ja riippumattomuus, joka antaa sinulle myös oman elämän parisuhteessakin ollessasi.

9. Olemme parempia hieromaan.

Stongasta puristaminen tuntikausien ajon aikana päivästä toiseen vahvistaa käsiämme, mikä takaa pitkät, tehokkaat ja paremmat selänhieronnat. Lisäksi tiellä vietettyjen tuntien tuomalla kokemuksella tiedämme tismalleen, missä ne pahimmat solmut selkäsi lihaksissa ovat.

10. Romanttiset kykymme vievät sinulta tajun

Tässä pari stereotyyppistä esimerkkiä pienin soveliaisuusvaroituksin. Tyttö, joka leipoo sinulle pikkuleipiä, on todella viehättävä. Mutta typykkä, joka ilmestyy pihaasi moottoripyörällään ja jolla on ne pikkuleivät takalaukussaan on paljon kuumempi pakkaus. Samoin mies, joka tuo sinulle ruusuja, on ihailtava. Mutta kun kypäräpäinen kundi koputtaa ovellesi ajettuaan ruusu hampaissaan kymmeniä kilometrejä luoksesi, juttu on aika paljon kovempaa luokkaa. Ymmärretty? Piste. 

Turvallisuussyistä todettakoon, että jutun alkuperäinen kirjoittaja on nainen, motolady.

Artikkeli julkaistiin Motouutisissa alunperin 2.1.2014 ja julkaistiin nyt uudelleen uuden vuoden lomalukemisena.