Pesämäen radan on perustanut ja sitä ylläpitää Honkajoen Moottorikerho. Radan vastuuhenkilö Marko Ylinen on aikanaan aloittanut Pesämäessä kulkemisen jo vuonna 1989, kun hän meni mukaan Jokkis-luokkaan. Tämä tapahtui tietysti kuplavolkkarilla.

Aivan alunperin Pesämäellä on ollut motocross-rata, sen jälkeen alueelle tuli jokkis-rata ja nyttemmin siellä on myös mikroautorata. Viimemainittu rakennettiin 2005 ja samalla pantiin varikkoalue kuntoon.

Alue on olennaisilta osiltaan asvaltoitu, ja sinne rakennettiin myöhemmin myös katsastushalli. Alueella on myös jonkin verran yöpymistiloja ja asuntovaunualue.

Kaksikerrosasvalttia

Vuonna 2014 Pesämäkeen rakennettiin 1708 metriä pitkä moottorirata, jossa on myös oma, erillinen drifting-mutka. Rataa voi ajaa molempiin suuntiin. 

Jo karting-rata päällystettiin aikanaan kaksikerroksisella asvaltilla, ja samaa toimintatapaa sovellettiin myös moottorirataan.

– Tavoitteena on saada asiat kerralla kuntoon, Ylinen kertoo. – Ja kaiken pitää olla kunnossa. Hyvä esimerkki on se, että rata-alueelle tulee myös valokaapeli.

– Traktori-pullingille tarkoitettu kisa-alue saatiin stadionille 2015, joten nyt meillä on käytettävissä kaikki mahdolliset radat, mitä tiedossamme on, Ylinen myhäilee.

Kaikki radat ovat tosiaan aivan vierekkäin, sadan metrin sisällä toisistaan. Tilaa on käytettävissä kaikkiaan 50 hehtaaria, mutta suuremmallekin alueelle olisi käyttöä. 

– Jos tilaa olisi enemmän, olisimme ilman muuta tehneet moottoriradasta pidemmän.

Rata palvelee sekä yksityisiä kuljettajia että ryhmiä. 

– Meiltä voi vuokrata rata-aikaa sekä yksityisesti että ryhmänä oli sitten kyse autoista tai moottoripyöristä, Ylinen kehuu. – Ja Honkajoellehan on helppo tulla.