Perustuen yli 1000 aktiivisen englantilaisen moottoripyöräilijän palautteeseen, moottoripyörävakuuttajan tutkimusdata kertoo, että 41 % maan motoristeista käyttää yli viisi vuotta käytössä ollutta kypärää.

Konsensus-mielipide kypäränvalmistajien ja riippumattomien turvallisuusasiantuntijoiden - kuten Snell Foundationin - on, että moottoripyöräilijän pitäisi vaihtaa kypäränsä uuteen viiden vuoden välein.

Tämä johtuu valmistuksessa käytettyjen liimojen ja hartsien heikkenemisestä kypärän normaalin kulumisen ja kolhiutumisen lisäksi, jotka heikentävät kypärän suojaamiskykyä vaikka se olisikin näennäisesti täysin vahingoittumattoman näköinen.

Tutkimuksen data paljastaa hätkähdyttävän eron brittikuljettajien käytännön toimien ja tämän turvaohjeen välillä.

Uusiksi vain onnettomuuden jälkeen?

Kuusi kymmenestä (62 %) motoristista sanoo, että he eivät ostaisi uutta kypärää ennen kuin onnettomuuteen joutumisen jälkeen ja lisäksi yksi viidestä (22 %), etteivät ostaisi uutta, jos heidän nykyinen kypäränsä vielä näyttäisi hyvältä.

Tutkimus osoittaa myös, että 63 % bikereista jatkaisi kypäränsä käyttämistä, vaikka olisivat pudottaneet sen, ja ottavat riskin, että se olisi kärsinyt sellaista sisäistä vahinkoa, joka ei näy ulospäin.

– Kypärä on joka tapauksessa tärkein yksittäinen turvaväline, mitä motoristi pukee ylleen, ja sen toimintakuntoa ei kannata riskeerata millään tavalla, että se suojaisi niin hyvin kuin mahdollista. Rakennemateriaalien heikentymisen vuoksi suosittelemme niiden vaihtoa viiden vuoden välein, toteaa tuotantojohtaja Pete Horton.

Tutkimuksen mukaan noin 45 % motoristeista käyttää yli 250 euroa kypärän hankintaan ostaakseen turvallisen kypärän. Tosin turvallisuudessa tyydytään kompromissiin, kun valitaan kypärän tyyliä.

38 % motoristeista valitsee muodikkaan, mutta vaikeastihavaittavan mustan kypärän ennen visuaalisesti näkyvämpiä värivaihtoehtoja.

Vakuutusyhtiöstä muistutetaan, että kypärä ei ole kertakulu. Ja vaikka se onkin kallis uusittava, niin miksi ottaa riski, että kypärän suojaus pettää pahimmalla hetkellä. Mieluummin turvassa kuin pahoillaan.

Oletko samaa mieltä?

Asiasta kertoi ensin Morebikes