Pääteillä talven ajaksi 80 kilometriin tunnissa alennetut nopeusrajoitukset palautetaan 100 kilometriin tunnissa. Moottoriteillä nopeusrajoitus nostetaan 120 kilometriin tunnissa lukuun ottamatta tieosuuksia, joilla on pysyvästi alempi rajoitus.

Merkkien vaihtamista voidaan paikallisesti myöhentää, jos keliolosuhteet sen vaativat.

Alempiin nopeusrajoituksiin voi vaikuttaa myös tien kunto. Jos päällyste on huonossa kunnossa, niin tielle voidaan asettaa paikallisesti väliaikaisia nopeusrajoituksia.

Varo vaurioita

Tänäkin vuonna päällystetyt tiet ovat kärsineet talven vaihtelevista ja sateisista keleistä. Tienpäällysteissä on talven jäljiltä paljon halkeamia ja reikiä sekä muita vaurioita, joita on tarpeen varoa, kuten tien päällä liikkuneet varmasti ovat huomanneet. Erityisesti moottoripyöräilijöiden kannattaa olla varovaisia monttujen kohdalla.

Liikennevirasto myös muistuttaa, että huonoissa keliolosuhteissa oikea tilannenopeus voi olla huomattavasti alhaisempi kuin nopeusrajoitusmerkin ilmoittama lukema. Ja vaikka keliolosuhteet olisivat mainiot, on autoilijoiden hyvä huomata, että korkeampien nopeuksien myötä myös jarrutusmatkat pitenevät. Peräänajoriskiä voi vähentää tehokkaasti riittävällä turvavälillä. 

Tämän voi varmasti allekirjoittaa jokainen moottoripyöräilijä.

Lisää liikkujia, missä moottoripyöräilijät?

Liikennevirasto muistuttaa myös, että kevät tuo lisää liikkujia maanteille. Erityisesti pyöräilijät ja mopoilijat on syytä ottaa huomioon. Autoilijan velvollisuutena on jättää heille riittävä tila kohdattaessa tai ohitettaessa sekä välttää lian ja soran roiskuttamista. Keväällä olosuhteet tien reunassa voivat olla pitkään huonommat kuin itse ajoradalla.

Lisäksi kevään edetessä hirvieläimet alkavat liikkua aktiivisemmin. Jos havaitset hirven liikenteessä, niin hiljennä vauhtiasi ja valmistaudu tarvittaessa pysähtymään nopeasti. Hirvionnettomuuden riski on suurimmillaan juuri ennen auringonlaskua.