Easypark-niminen yritys tiedotti tänään, että Helsingin kaupungin ylläpitämillä maksullisilla parkkipaikoilla voi maksaa myös tekstiviestillä. Lähes 600 automaattiin on laitettu tekstiviestimaksamisen ohjeet. Kolikkojen käyttäminen on vuosi vuodelta vähentynyt ja jäänyt sekä mobiilisovellusten että korttimaksamisen jalkoihin. Ensimmäisten kahden kuukauden aikana jo yli 10 000 parkkeeraajaa on hoitanut maksun tekstiviestillä. EasyParkin toimittama tekstiviestijärjestelmä on käytössä myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Helsingin kaupunki on ottanut ensimmäisenä Suomessa käyttöön pysäköinnin tekstiviestimaksamisen. Uudistus koskee Helsingin kaupungin ylläpitämiä parkkipaikkoja vyöhykkeillä 1–3. Pysäköintiautomaateista löytyy ohjekyltti, jonka mukaisesti pysäköinti maksetaan. Pysäköinnin maksaminen tekstiviestillä on kertaluonteinen maksu, joka ei edellytä erillisen palvelusopimuksen tekemistä.

Helppoa, vain tekstiviesti

Tekstiviestiin kirjoitetaan ajoneuvon rekisterinumero, aluenumero ja pysäköintiajan pituus. Uuden toiminnon ansiosta pysäköijän ei tarvitse juosta autolle lisäämään parkkiaikaa vaan pysäköintiä voi tarvittaessa jatkaa lähettämällä sama tekstiviesti uudelleen. Parkkiaikaa ostetaan tekstiviestillä 30 minuutin jaksoissa. Lyhyimmillään aikaa voi yhdellä tekstiviestillä ostaa puoli tuntia ja pisimmillään neljä tuntia. Maksimiaika vaihtelee vyöhykkeen rajoitusten mukaisesti. Parkkeeraukseen tulee pysäköintimaksun lisäksi 35 sentin palvelumaksu.

– Yhä harvemmalla on kolikoita taskunpohjalla odottelemassa käyttöä. Pari vuotta sitten joka toinen parkkeeraus maksettiin kolikoilla, nyt vain joka kolmas. Tekstiviestillä maksamista on moni odottanut suorastaan kuin kuuta nousevaa. Kahden ensimmäisen kuukauden aikana palvelua on käytetty jo yli 10 000 kertaa, kertoo EasyPark Suomen toimitusjohtaja Stefan Anderson.

Kun pysäköintimaksu maksetaan mobiilisti, ei Helsingin kaupungin ylläpitämillä parkkipaikoilla ajoneuvoon tarvitse enää erikseen laittaa näkyville maksutositetta tai pysäköintilipuketta. Pysäköinninvalvoja tarkistaa maksutilanteen ajoneuvon rekisteritunnuksen perusteella. Jos maksu tapahtuu kolikoilla, joutuu pysäköijä yhä edelleen erikseen viemään maksukuitin kojelaudalle.

Kaikkiin Helsingin kaupungin kadunvarsien lähes 600 pysäköintiautomaattiin on laitettu käyttöohjeet sekä suomeksi että ruotsiksi.

Toimi seuraavasti:

  • 1. Kirjoita tekstiviestiin: ajoneuvon rekisterinumero, välilyönti, tarrasta löytyvä aluenumero ja pysäköintiaika.
  • Esimerkiksi alueella 14 ajoneuvolle ABC–123 ostetaan 30 minuuttia alueella näin: ABC123 1430
  • 2. Lähetä viesti numeroon 16234
  • 3. Saat paluuviestinä pysäköintitiedot, vahvista vastaamalla A
  • 4. Saat vahvistusviestin, jossa kerrotaan pysäköinnin päättymisaika

Varmistelimme asiaa sekä palvelun soveltuvuutta moottoripyöräilijöille Easyparkista, ja kuten arvata saattaa järjestelmä tukee myös motoristeja, koska se perustuu rekisterinumeroon. Mikä parasta, palvelua voi käyttää myös muualla Mikä parasta, motoristi voi käyttää palvelua myös muualla kuin Helsingissä palvelun piirissä olevilla pysäköintialueilla.

Easyparkin vastaukset soveltuvuudesta motoristeille

– Easyparkin palvelu toimii kaikilla Helsingin kaupungin maksullisilla pysäköintialueilla, jonka lisäksi myös lähes kaikilla Helsingin yksityisillä pysäköintialueilla, joilla on maksullista pysäköintiä.

Sovellus on ladattavissa niin AppStoressa, Play -kaupassa kuin Windows -kaupastakin. Palvelua voidaan käyttää myös ilman älypuhelinta soittopalveluna sekä nyt Helsingissä myös tekstiviestillä. Ohjeet palvelun käyttöön löytyvät aina pysäköintialueilta sekä internetsivuiltamme. Asiakaspalvelumme auttaa myös asiakkaita tarvittaessa palvelun käyttöönotossa.

– Palvelumme toimii luonnollisesti myös moottoripyörillä. Moottoripyöräileville asiakkaillemme lähetämme erikseen moottoripyörille tarkoitetun EasyPark -tarran, jolloin Easyparkkia voi käyttää myös myös muilla palvelun piirissä olevilla pysäköintialueilla.

– Lähtökohtana on, että palvelunkäyttö vähentää pysäköijän kustannuksia, sillä sovellusta tai soittopalvelua käyttämällä pysäköijä maksaa vain käytetystä ajasta ja keskimääräisesti muilla maksuvälineillä maksetaan tutkimuksemme mukaan jopa 25-30% ylimääräistä. EasyParkin asiakkaat maksavat palvelusta valitsemansa sopimustyypin mukaisesti, joko kuukausimaksun tai pysäköintikohtaisen maksun. Helsingissä tekstiviestipysäköinnistä maksetaan 35 sentin palvelumaksu maksettua pysäköintiä kohden. Pysäköijällä voi olla käytössään myös kaksoistili, jolloin työpysäköinnit ja yksityispysäköinnit hoidetaan samalla sovelluksella pysäköintikulujen ohjautuessa suoraan sovitusti.

– EasyPark toimii jo lähes kaikkialla Suomessa, missä maksullista pysäköintiä ylipäätään löytyy. Levitämme aktiivisesti palvelumme peittoaluetta sitä mukaa kuin saamme tietoomme mahdollisia alueita, joilla palvelua ei vielä voi käyttää. Suurin osa näistä vinkeistä tulee nykyisiltä aktiivisilta asiakkailtamme!

Nettisivuiltamme löytyy kaikki alueemme ja päivitämme aluelistausta jatkuvasti. Suomen lisäksi EasyParkilla voidaan pysäköidä tällä hetkellä myös Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Saksassa, Itävallassa, Italiassa, Espanjassa ja Australiassa, kaikkialla käyttäen samaa EasyPark -sovellusta omalla kielellä.