Yleensä kaikki tämäntyyppiset selitykset avataan sanoilla "jo muinaiset kreikkalaiset tunsivat moottoripyöräilyn mielenterveyttä edistävän voiman". Tähän emme valitettavasti aivan yllä, mutta ehkäpä antiikin kreikkalaisille hevoset tai hevoskärryt ajoivat saman asian, kuin meille omassa ajassamme moottoripyörät. Ja joka tapauksessa moottoripyörät ovat olleet ilonamme ja mielemme vakauttamisen välineinä jo yli sadan vuoden ajan.

5. Hanki moottoripyörä

Ensimmäinen edellytys kokea moottoripyöräilyn mieltä parantavat voimat on hankkia sellainen. Joten jos työstressi painaa, koira ärisee, puoliso nalkuttaa ja lapset ovat tekemistä vailla ja kaupan päälle tunnet tarvitsevasi omaa aikaa ja mielekästä ajankulua, osta edes yksi moottoripyörä. Ääritapauksissa niitä tarvitaan useampia, mutta palataan siihen joskus erikseen.

Perhemoottoripyöräilyssä voi olla sinänsä fiksua hankkia molemmille oma pyörä riippuen tahtojen, maailmojen ja tavoitteiden yhteensopimisen asteesta.

Mikäli epäröit, käy mp-liikkeessä katsomassa pyörää. Istu sen päälle, tunne pyörän tuoksu ja tuntu. Ota kiinni stongasta, purista polvesi tankin ympärille ja nauti. Pistä silmät kiinni ja lisää ääni, vauhti ja ajoviiman tuiverrus mukaan kuvaan.

Missä tahansa hoidollisessa tai itsehoidollisessa toimenpiteessä tarvitaan aina se ensi askel. Moottoripyöräterapiassa se on pyörän hankkiminen paitsi yhdellä poikkeuksella: jollei sinulla ole korttia, joudut ensin hankkimaan sellaisen. Mutta siinäkin puuhassa terapiaosuuden toinen askel alkaa heti, kun tunnilla pääset ensi kerran harjoittelemaan moottoripyörällä ajamista.

4. Harjoittele

Ensimmäiset ajokilometrit, tuhannet, jopa kymmenetkintuhannet ovat vasta harjoittelua. Hyvä kuljettaja ei ole koskaan mestari, vaan aloittelija, joka käyttää jokaisen ajamansa kilometrin ajamisen oppimiseen. Alkuun on hyvä tietää, ettei osaa mitään. Kokeneen kuljettajan taas tuntee siitä, että hän ymmärtää paremmin osaamisensa rajat.

Itämaisessa filosofiassa sanotaan, että opit jonkin asian, kun teet sitä kymmenentuhatta kertaa. Esimerkiksi budolajissa saatetaan sanoa, että sinun pitää treenata 10 000 ihmisen kanssa, että opit. Vaikka se määritteenä onkin epätäsmällinen, koska sillä ei tarkoiteta lukua 10 000, vaan sitä, että jotain pitää toistaa tolkuttoman monta kertaa, ennenkuin sen osaa, niin se antaa mahdollisuuden. Ajattele, että saat harjoitella ajamista vaikkapa 10 000 kertaa 100 kilometrin mittaisen matkan: äärimmäisen makea kuvio, joka antaa ajatuksille siivet, ja avaa aivan uudenlaisia ovia harjoitteluun, joka hyvässä lajissa, kuten moottoripyöräily kestää koko elämän.

Tämä ajatus vetää talvikautenakin tiukankin paikan edessä suupielet ylöspäin ja toimii varmasti ennaltaehkäisevänä mihin tahansa tautiin.

Harjoittelun lopettaminen, hetki kun luulet, että osaat ajaa, tekee sinusta itsellesi vaarallisemman kuskin.

3. Avaudu

Nouset keväällä ensi kerran moottoripyörän selkään ja huomaat taas, miten kaikki tuoksut, valo ja ilma, auringon valo ovat eri tavalla läsnä. Sydämesi sykkii, tunnet eläväsi ja Tie edessäsi on auki. Avaat sydämesi sille, ja kaikki on mahdollista. Annat mennä. 

Yllätykseksesi huomaat, että joka kerta, kun nouset kesällä pyöräsi selkään, elämäsi on erilaista. Siinä on se pieni, jatkuvasti sisintä mukavasti kutkuttava piirre, joka ajoittain karehtii hymynä suupielissäsi. Onko moottoripyöräily parhaimmillaan meditaatiota liikenteessä - kyllä, meditaation yksi tärkeä osa on tietoisuus - vai onko tulkinta liian rohkea? Säännöllisesti harjoitetulla meditaatiolla on joka tapauksessa todistetusti terveyttä edistäviä vaikutuksia.

2. Vastoinkäymiset kasvattavat

Kaikki ei moottoripyöräillessäsikään voi olla pelkkää auvoa vaan sää, tekniset murheet, onnettomuudet ja suunnitelmien muutokset vaikuttavat asiaan. Sää ei tunnu suomalaisia motoristeja paljoakaan haittaavan - siis se huono, sateinen ja myrskyinen sää. Sillä siihen karaistuu, ja kun muutaman kerran kastuu kunnolla esimerkiksi sen vuoksi, että on nahkapuvulla matkassa ja sadepuku jäi pois kyydistä, tai yllättäen huomaakin, että gore-puku on käynyt vanhaksi eikä enää pidäkään vettä, niin tajuaa, että tästäkin selvittiin. 

Jos on hyvä tuuri, muistaa ensi kerralla ottaa sadepuvun mukaansa, tai sitten vain ottaa sateen annettuna asiana. Itse asiassa sateessa on kiva ajaa yleensä, kunhan ei ole aivan tolkuttoman kylmä.

Samalla tavalla tekniset murheet tai muista syistä johtuvat matkan katkeamiset kasvattavat. Moottoripyöräillessä joutuu aina välillä pois mukavuusalueeltaan ja hei: sehän on se, mikä saa meissä sisäisesti aikaan kasvua ja myönteisiä asioita. Taas piste moottoripyöräilyn tervehdyttäville vaikutuksille. 

1. Entä syyllisyys?

Syyllisyys? Mistä? Siitäkö, että olet onnellinen ja tasapainoinen ja sinussa riittää enemmän jaettavaa läheisillesi ja ystävillesi? Tai kenties siitä, että olet ottanut moottoripyöräsi kyytiin puolisosi tai lapsiasi tai koirasi pitkillekin matkoille ja jakanut heille sitä onnea, mitä moottoripyöräilystä voi saada?

Unohda koko juttu ja nauti jokaisesta sekunnistasi, mitä moottoripyöräsi selässä istuessasi ja siihen liittyen koet. Sitä huumetta ei voi koskaan saada liikaa, ja se on oikein nautittuna täysin vaaratonta.

Siis suupielet messingille ja matkaan. Onnellisena.