Silminnäkijöiden mukaan Florida Highway Patrolin mp-poliisi Jeff Williamsin moottoripyörä alkoi voblata ennenkuin varsinainen tärmäys tapahtui.

"Voblauksella (wobble, death wobble, kuolemanvoblaus) tarkoitetaan koko moottoripyörän joutumista voimistuvaan vatkausliikkeeseen - usein kovavauhtisen ajona - sen ohjauksen värähtelyn vuoksi. Keulan raju ravistelu heijastuu muodonmuutoksina koko runkoon jolloin pyörän takaosa voi joutua vaiheistettuun huojuvaan liikkeeseen. Woblaus voi myös alkaa keulimisen jälkeen, kun etupyörä laskeutuu tien pintaan kovalla iskulla ja/tai ajosuuntaan nähden hieman kääntyneenä, mikä laukaisee koko pyörän epävakauden.

Voblaus on sukua huojahtelulle: takarengas, joustimen/joustinten tai svinginlaakerien kuluneisuus voi heikentää takapyörän ohjaustarkkuutta eli sallia voblaamisen laukeamiseen riittävää virheliikettä, jousituksen korkeussäätö on voinut muuttua tai sitä on muutettu, jousto/vaimennus-valinta on sopimaton, tai pyörässä voi olla linjausvirhe. Rungossa saattaa jo uutena esiintyä pieniä kulmavirheitä, se voi olla vääntynyt, tai sen jäykkyys ei riitä ottamaan vääntyilemättä vastaan rajun ravistuksen aiheuttamia voimia.

Voblaus on vaikeasti hallittavissa - pyörä voi ehtiä vakautua itsekseen vauhdin hidastuessa, tai riistäytyy kuljettajansa lapasesta. Yleensä kuljettajan vastaohjaukset myöhästyvät, eli rauhoittamisen sijaan ne voimistavat liikettä. Lopputuloksena on vihdoin luistokulmien karkaaminen niin laajoiksi, että pyörä kaatuu kuljettajan antautuessa, tai takapyörän luisto nappaa kaasua nostettaessa kiinni jolloin pyörä oikenee äkisti ja kuski linkoutuu sen selästä" kerrotaan voblauksesta Motot.netin wikisivuilla.

Toistuvia onnettomuuksia

Florida Highway Patrol tutkii tapahtunutta, ja samantyyppisiä onnettomuuksia, joita on tapahtunut ympäri maan. MP-poliisien mukaan useimmat heistä ovat joutuneet kokemaan voblausilmiön korkeilla nopeuksilla silloin tällöin.

Raleighissa Pohjois-Carolinassa toiminut poliisi heittyi pois pyöränsä kyydistä 2002. Hänen perheensä nosti asiasta kanteen 2008. Samana vuonna entinen Orangen piirikunnan poliisi kävi oikeutta väitettyään, että onnettomuus, mihin hän oli joutunut, johtui hänen ajamansa poliisi-Harley-Davidsonin joutumisesta kuolemanvoblaukseen.

Kalifornian Highway Patrol on joutunut luopumaan pyöristä, joiden testit osoittavat, että ne voblaavat kaarteissa. FHP ei keskustele Wftv:n mukaan asiasta, mutta on mahdollista, että moni asia on voinut aiheuttaa onnettomuuden, mukaan lukien rengaspaine.

Media ei ollut onnistunut saamaan kommenttia asiasta Harley-Davidsonilta, mutta mekaanikko, joka halusi pysyä nimettömänä, oli antanut kommentin, jonka mukaan osa, joka asennetaan uudempiin malleihin auttaa estämään voblauksen.

Alla vakava malliesimerkki voblauksen vaikutuksesta ajossa.