Julkaisemme joulunajan lukemiseksi teille joitakin Motouutisten vanhoja juttuja uudelleen. Tämän jutun alkuperäinen julkaisupäivä oli 24.1.2014.

Pyörän purkaminen ja kokoaminen edellyttää sitä, että osat voivat olla levällään kaikessa rauhassa sen aikaa mitä maalauttaminen, virityttäminen tai yksinkertaisesti osien tulo maahantuojalta tai internetin kautta kestää. Tai mitä ajallisia mahdollisuksia sinulla todellisuudessa on toteuttaa tämä jalo hanke. Osaamiseen liittyviin asioihin otamme kantaa myöhemmin.

Perheesi - sen koosta riippumatta - ei aina välttämättä ymmärrä keittiössä (tai edes olohuoneessa) toteutettavaa korjaus-, modaus- tai huoltoprojektia, mikä on tietysti ahdasmielistä. Mutta ei hätää, me valistamme sinua ja kerromme, miten ymmärtämättömyys ja ahdasmielisyys ovat ymmärrettävissä.

1. Projekti kestää aina aiottua kauemmmin

Perussääntö on, että kaikki kestää aina kauemmin kuin kuvittelet. Jos olet suunnitellut toteuttavasi jonkin modausprojektin vaikkapa viikossa, minimi on kaksi viikkoa, jos sinulla on osat valmiina. Ja mikään tosi iso juttu ei onnistu "muutamassa tunnissa". Älä ainakaan mene lupaamaan mitään sellaista.

Käytännössä siihen voi mennä yhtä hyvin kaksi kuukautta, jos joudut tilaamaan jotain. Sekin edellyttää sitä, että kaveri siellä mp-osamyynnissä on kuullut / ymmärtänyt / halunnut ymmärtää / ottanut kuulokkeet päästään ja keskeyttänyt musiikinkuuntelun siksi aikaa, kun olet ollut tekemässä tilausta.

Tähän päälle tulevat myös muut mahdolliset inhimilliset erheet, joten voi olla, että projekti kestää neljä kuukautta, tai et ikinä saa sitä tarvitsemaasi osaa, vaan kokoat lopulta pyörän perheen painostuksen johdosta nitroja ja verenpainelääkkeitä ahmien ja ärhennellen.

Kyytijuomana on tietysti olut. Kiroilet myös kohtaloa, perheen ymmärtämättömyyttä etkä pysty tajuamaan sitä, miten tällainen projekti voisi häiritä ketään, vaikka kamat ovatkin levällään keittiönpöydällä. Tästä pääsemme sujuvasti ymmärtämisen edistämisen kohtaan kaksi.

2. Keittiö on muutenkin liian pieni

Asutko kerrostalossa? Kaksiossa? Kerrostalokeittiö harvoin on muutenkaan turhan tilava ruokailuun tai edes ruuanlaittoon saati jos raahaat sinne vielä moottoripyörän. Kaikkein ensimmäinen ongelma iskee vastaasi jo, kun moottoripyörä ei mahdukaan hissiin. Edes pystyssä.

Ja jos asut talossa, joka on varustettu vain portain ja kerros on kolmas, niin voin vakuuttaa sinulle, että kukaan ei tule kunnioittavasti hymyillen ja nimikirjoitustasi pyydellen kehumaan sinua, jos päätät ajaa pyörän rappuja pitkin huoneistoosi. Ei edes vaikka vahingossa onnistuisitkin siinä itseäsi, pyörääsi ja naapurustoa telomatta.

Omakotitalon keittiössäkin tila saattaa olla kortilla. Toki ruokapöydällä voi olla hyvin tilaa läväyttää pyörän moottori levälleen, mutta parisuhteen kannalta se saattaa aiheuttaa ongelmia. Varsinkin jos teet perusteellisempaa remonttia ja joudut tilaamaan osia.

Voinemme tässä myös valistaa sinua sillä tiedolla, että vaimostasi / miehestäsi ei välttämättä ole enää kolmen kuukauden kuluttua vitsikästä, että pyörän bensatankki on pöydän alla, ja että huomauttelet häntä jatkuvasti siitä, ettei sitä saa potkia. Vaikka tekisitkin sen tarttuvan hauskasti. Myöskin se, että jääkaapille tai hellalle päästäkseen joutuu ensin siirtämään moottoripyörän raatoa puoli metriä, voi aiheuttaa erimielisyyttä toimenpiteen järkevyydestä ns. pitkän päälle.

Sitäpaitsi mutterilaatikot ja hajallaan päydällä olevat osat sekä trasselitukot ja perintöemalivatiin pöydälle säilötyt vanhat moottoriöljyt eivät myöskään luo kovin vahvaa positiivista tunnelmaa. Paitsi jos olet leski ja asut kaksin mopoikäisen poikasi kanssa. Silloin kyse on vain olennaisimmasta. Mutta se on eri tarina.

3. Ruokaöljy ja moottoriöljy eivät korreloi kumminkaan päin

Moottoripyörissä käytetään moottoriöljyä ja ruuanlaittoon taas ruokaöljyä. Capish? Vaikka molemmissa on runsaasti valinnanvaraa, kuten mp-öljyissä mineraali- tai synteettinen tai puolisynteettinen tai kaksitahtimoottoreihin tai kisamoottoreihin suunnattu öljy, jopa risiiniöljy, niin ne eivät korvaa ruuanlaitossa käytettyjä oliivi-, rypsi- neitsytoliivi- tai muita ruokaöljyvalmisteita. Samalla tuotakoon tiedoksesi, että kalanmaksaöljyä ei myöskään käytetä ruuanlaittoon.

Ja vaikka olisitkin halunnut kokeilla risiiniöljyn voiteluominaisuuksia kaksitahtikoneessasi, niin sillä olisi kyllä vaikutusta ruuanlaitossa, nopeaa sellaista. Mikäli ruokailijoita olisi enemmän kuin yksi, tappelu vessajonossa voisi päätyä ikävästi.

Varsinaiset moottoriöljyt eivät myöskään maistu kovin hyvältä. Toisaalta ruokaöljyjen moottorinvoiteluominaisuudet ja SAE-asteet ovat heikosti tiedossa. Emme suosittele ristikkäiskäyttöä. Ja tästä tekstistä puuttuu vielä kaikki se volyymi, millä nämä asiat tuotaneen tiedoksesi, jos onnistut liian innokkaasti kokeilemaan.

Voit siis viedä jäteöljyn vastaanottopaikkaan ne moottorin vanhat yksikorvaisessa emaliastiassa säilötyt öljyt joka tapauksessa.

4. Osaaminen saattaa aiheuttaa ongelmia

Kaikkihan meistä ovat kuulleet jostakusta toisesta, jolta moottoria kootessaan jäi osia yli, mutta se ei haitannut millään tavalla moottorin toimintaa. Voinemme taas yllättää sinut: tuo on urbaanilegendaa siltä osin, että ne muka eivät vaikuttaisi. Kuvittele moottoria, josta puuttuisi nokka-akseli, sen kiinnityspultti, kannentiiviste tai vaikka öljypultin kiristysprikka. Jollet pysty kuvittelemaan, miten niitten puute vaikuttaisi, unohda koko remontti. Aja pyörä syksyllä huoltoon tai modaamiseen erikoistuneeseen firmaan, ja nauti ajatuksesta, että joku muu hoitaa homman. Sillä tavalla säilyy perhesopu ja sinulla on keväällä toimiva pyörä käytössäsi.

Ylijäävien osien osalta tarina on liiankin totta. Ja yleensä käy niin, että juuri kun olet saanut pyörän katteineen kasaan, huomaat, että kas kas, kampiakselin lukkosokkahan se tuossa pöydällä on.

Kunhan saat taas happea ja värisi on muuttunut maksanmustasta normaaliksi, alat purkaa pyörää ja aloitat projektin alusta. Juuri hankkimasi kokemus tietysti nopeuttaa sen valmistumista, eikä sinun tarvitse hankkia kovin montaa uutta tiivistettä. Olet myös huomattavan paljon tarkkaavaisempi ylimääräisten osien synnyn ehkäisemiseksi.

Vaimosi / miehesi tarjoamat neuvot ylimääräisten osien suhteen eivät välttämättä helpota kuin korkeintaan sitä, että päädyt yllättävän nopeasti kokeilemaan, miltä sinkkuelämä pitkästä aikaa tuntuu. Eikä se välttämättä ole vapaaehtoista.

5. Osat eivät pysy tallella

Kun aloitat projektisi, ja purat pyörää niin paljon kuin sitä ja moottoria tarvitsee purkaa, laitat tietysti jokaisen nippelin, nappelin ja mutterin talteen. Olet kerännyt haisevia maitopurkin puolikkaita jo vähintään puolen vuoden ajan etukäteen huomaamatta, että käytetyt voi- tai margariinirasiat ajavat saman asian, eivätkä haise. Laitat jollakin omalla logiikallasi kaikki samaan paikkaan kuuluvat nippelit, nappelit ja mutterit samaan rasiaan, ja lykkäät sitten rasian joko ruokapöydälle moottorin blokin viereen tai keittiökaappiin, koska siellä on mielestäsi ylimääräistä tilaa. Tärkeintä on, että tavarat ovat hyvässä järjestyksessä.

Paremmalla puoliskollasi saattaa olla eri käsitykset ruokakaapin käytöstä. Ota huomioon, että tämän keskustelun häviät varmasti.

Mikäli sinulla on alle kouluikäisiä lapsia, voit varautua siihen, että jos kaikki menee normaalisti, maitopurkeissa on lisäksi legoja, leivänmurenia, puoliksi syötyjä tahmeita karamelleja, joihin kiinnittyneet mutterit joudut puhdistamaan vahvassa liuottimessa, jos aiot niitä vielä käyttää, sekä tietysti kiiltokuvia, nukenpäitä ja paperisilppua. Todellista vaivaa aiheuttavat erilaiset nonparellit ja varsinkin pyöreät ja hopeiset sellaiset, koska ne muistuttavat erehdyttävästi ensi katsomalla laakereita, ja vaikka tiedätkin, että niitä ei pitäisi olla siellä, epäilet.

Lisäksi kaikki työkalut, tai ainakin ne avaimet ja hylsyt, joita välttämättä tarvitsisit ovat hävinneet mikä minnekin. Osa saattaa löytyä lastenhuoneesta.

Tekisi mieleni kommentoida tässä myös sitä, että et kuitenkaan enää kokoamisvaiheessa muista, mistä kohtaa mikäkin ruuvi tai mutteri on peräisin, vaikka oletkin systemaattisesti säilönyt ne, mutta en viitsi, koska se on itsestäänselvyys.

6. Eläimet hauskuttavat sinua omalla tavallaan

Jos taloudessasi on koira, kaikki purkkisi kuten myös pyöräsi osat sekä sisältä että päältä ovat täynnä karvoja. Leikkisä koira voi myös aiheuttaa hauskaa ylimääräistä puuhastelua sinulle, joten joudut konttimaan pöydän alta kaikkia niitä nippeleitä, nappeleita ja muttereita, jotka koirasi on onnistunut sinne levittämään. Pahinta on tietysti se, että samalla kertaa lattialle on joutunut useamman rasian sisältö, etkä enää tiedä, mistä mikin osa on lähtöisin.

Hyvästä tahdostaan ja selkeästä auttamisenhalustaan huolimatta koirasi on juuri päätymässä rukkasiksi, kun vaimosi pelastaa sen viime tingassa ja heittää parvekkeen ikkunasta ulos muistamatta, että asutte kolmannessa kerroksessa Aleksis Kivenkadulla Helsingissä ja liikenteen puolella.

Kissasi - jos sinulla sellainen on - käyttäytyy taas aivan eri tavalla kuin koira. Todennäköisesti se tekee surutta kaikkia tarpeitaan rasioihisi, eikä tietenkään yhteen, vaan useampaan. Mikä saattaa näyttää öljyltä, voikin olla jotain kissaperäistä, etkä välttämättä ilahdu, kun törkkäät sormesi siihen. Lisäksi todennäköisesti ihmettelet, miten pienen eläimen jätökset voivat haista niin pahalle. Kissakin tietenkin karvoo yhtä paljon kuin koira. Jos sinulla on molemmat, olet saanut lottovoiton mp-remontin näkökulmasta.

Kissasi on todennäköisesti saamassa saman kohtalon kuin koirasi aiemmin, paitsi että se terävänä otuksena pakenee vaimosi vaatekaappiin, minne et uskalla rynnätä öljyisine - tai mitä niissä nyt onkaan - käsinesi. Turvaan päästyään se on kuin elävä viattomuuden perikuva, mikä ärsyttää sinua vielä enemmän. Jos se enää on mahdollista.

7. Avioero saattaa olla helpottava seuraus

Tässä kohtaa on hieman vaikea arvioida sitä, onko pitkänkään parisuhteen päättyminen huonompi asia kuin odotettavissa oleva noin 36 vuotta kestävä nalkuttaminen, jolla aina säännöllisin väliajoin varsinkin ystävien länsäollessa palautetaan mieleen "kun se hullu teki sitä moottoripyöräremonttia meidän keittiössä".

Samalla asiaankuuluvasti esitellään kaikkia niitä vammoja, joita parempi puoliskosi sai kompuroituaan pyörän osiin tai kammettuaan pyörää pois jääkaapin edestä. Tai mitä lapsillesi sattui; sekin lääkärireissu, kun Liisa nielaisi laakerihaulin nonparellina. Siinä yhteydessä ei kannata heittää kommenttia tiettyjen perintötekijöiden vaikutuksesta lapsen älyykkyyteen ja ymmärrykseen.

Tai millaisia traumoja seurasi koko perheelle siitä, kun se koira menehtyi siellä liikenteen seassa pudottuaan parvekkeelta. Tässäkin kohtaa viisas on hiljaa eikä pahoittele sitä, että ne aikomasi koirannahkarukkasetkin jäivät saamatta, kun se koiraparka muussaantui niin pahasti sinne autojen alle.

Seuraavaksi käsitellään kaikki muut tuottamasi sielulliset vammat, joita voit vain surullisena kuunnella. Samaa sukupuolta kanssasi olevat hymyilevät vaivaantuneina ja ymmärtävät kyllä sinua, mutteivät uskalla sanoa mitään.

Loppukaneetti "eikä se edes saanut sitä pyörää kuntoon, vaikka neljään kuukauteen ei pystytty käyttämään keittiötä" ei kaivanne lisäselityksiä.

Lopuksi ja lohduksi

Mikäli kaikista näistä opastuksista huolimatta aiot ryhtyä huoltamaan, modaamaan tai korjaamaan moottoripyörääsi keittiössäsi, otamme osaa ja toivotamme onnea. Sillä sitä sinä todennäköisesti tarvitset runsain mitoin. Ja aika moni näistä kohdista pätee olohuoneen pöydälläkin tehtävään remonttiin. Joten siirtyminen keittiöstä olohuoneen puolelle ei välttämättä tuo ratkaisevaa helpotusta.