Heille, jotka ajavat sekä autolla että moottoripyörällä on itsestään selvää, että moottoripyörälläajo vaatii erityisosaamista ja on omalla tavallaan varsin haastavaa. Ensinnäkin on pystyttävä tasapainoilemaan balanssin, jarrutusmatkan, ajoradalla valittavan paikan, sokeiden pisteiden, hazardinomaisesti muuttuvien tieolosuhteiden sekä sään ja muitten tiellä liikkuvien ajoneuvojen kanssa. Lisäksi moottoripyörässä on vain kaksi pyörää (triket tietysti poikkeuksena), mikä tarkoittaa heikompaa pitoa sekä kiihdytettäessä, ajettaessa että jarrutettaessa autoihin verrattuna.

Turvallinen liikennesääntöjen mukainen ajo liikenteessä on tietenkin moottoripyöräilijän omalla vastuulla, mutta on joitakin asioita, joita jokainen autoilija voi tehdä, ja opetella ottamaan huomioon liikenteessä moottoripyöräilijöiden turvallisuutta parantaakseen. Lisäksi ne ovat sellaisia, joista todennäköisesti on muutenkin hyötyä autoilijoiden omalle turvallisuudelle. Samat lainalaisuudet pätevät muidenkin kuin vain moottoripyörien huomioimisessa.

5. Jätä riittävästi välimatkaa moottoripyörään

Vaikka ajaisitkin moottoripyörän perässä, ole ystävällinen ja jätä riittävästi tilaa autosi ja edelläajavan moottoripyörän väliin. Sitä pitäisi olla nopeudesta riippuen aika paljon, kymmeniä metrejä kuitenkin. Joskus on puhuttu, että tarvitaan vähintään 2-3 sekunnin väli. Ensi sekunti menee sen tajuamiseen, että edellä menevä paniikkijarruttaa, ja loppuaika siihen, että ajoneuvon saa pysäytettyä. Jos väliä on vain sekunnin verran, olet jo ajanut päälle, ennen kuin edes ehdit jarruttaa.

4. Käytä vilkkuja aikoessasi kääntyä

Kun olet aikeissa kääntyä, käytäthän vilkkuja ja aloitat vilkuttamisen riittävän ajoissa. Niiden käyttö mahdollistaa sen ennakoimisen, mitä aiot mahdollisesti seuraavaksi tehdä liikenteessä, ja se on erittäin oleellinen tieto. Vilkkujen käyttö on erittäin arvostettavaa oli kyse sitten kääntymisestä tai kaistan vaihtamisesta.

3. Anna moottoripyörän ajaa omalla kaistallaan

Vaikka moottoripyörä ei näennäisesti vie koko kaistaa, se tarvitsee kuitenkin oman, laillisen selkeän tilansa liikenteessä kuten kaikki muutkin ajoneuvot, joten ole kiltti äläkä yritä jakaa kaistaa kanssamme, vaikka autosi onkin suurempi ja liikennettä on paljon.

Jos olemme ryhmänä liikenteessä, niin ole ystävällinen, äläkä tunge väliimme kaistalla ja riko ryhmäämme. 

2. Jätä puhelimessapuhuminen, tekstiviestittely, lehden lukeminen, syöminen ja meikkaaminen kotiin tai työpaikalle

Tämä taitaa olla melko olennainen ohje, joka parantaa kaikkien tielläliikkujien turvallisuutta.

1. Katso vielä kerran

Kesän mittaan tapahtuu lukematon määrä moottoripyöräonnettomuuksia, jotka johtuvat siitä, että autoilija ei ole nähnyt moottoripyörää. Yksinkertainen ohje on: katso vielä kerran, ja katso sillä oletuksella, että siellä voi olla myös moottoripyörä. Se parantaa todennäköisyyttä, että huomaat kohti tulevan pyörän, etkä esimerkiksi risteyksessä käänny sen eteen.

Kun vielä ajattelet asian siten, että moottoripyörä tulee todennäköisesti kovempaa kuin miltä näyttää (pienempi valopiste näyttää lähestyvän hitaammin kuin iso?), niin maltat odottaa rauhassa, ja antaa sen kulkea ohi, ennenkuin ajat tielle.

Nämä ohjeet parantavat toivottavasti motoristien mutta myös muitten tielläliikkujien turvallisuutta. Iso kiitos sydämistämme, mikäli katsot tämän ohjeistuksen sen arvoiseksi, että otat sen huomioon ja toimit sen mukaan. Kiitos.