Joukkorahoitushankkeissa on eroja. Ja vaikka miten toivoisi menestystä Sytse Tacoman hankkeelle, niin sen toteutuminen ei valitettavasti vaikuta kovinkaan todennäköiseltä. Rahoitusta haetaan Kickstarterin kautta, ja tavoitteena on 15 000 Uuden Seelannin dollarin summa. Toistaiseksi rahaa on kertynyt vasta 2770 NZ-dollaria, ja hanketta on tätä kirjoitettaessa jäljellä enää 61 tuntia, se päättyy perjantaina sikäläistä aikaa kello 10:41.

Akusto vie tilaa.

Akusto vie tilaa.

Akusto uusiksi

Lisäksi rahoitushankkeen syy on heikosti investointiin houkuttava: sitä ei käytetä varsinaisesti uuden tuotteen rakentamiseen, vaan päivitetään vain nykyinen akusto energiatiheydeltään parempaan. Tacoma kertoo, että hän on käyttänyt kaksi vuotta pyörän rakentamiseen. Hän on asentanut Aprilia RS 250:een 65 kW:n sähkömoottorin ja 6,5 kilowattitunnin litiuum-ioniakun. Pyörä on rekisteröity maantiekäyttöön ja on katulaillinen Uudessa Seelannissa. Lisäksi sillä on ajettu jo 1500 kilometriä.

Tacoma kuitenkin toteaa, että tällä hetkellä nykyinen akusto on vähän kuin käyttäisi Nokian 2280-puhelinta iPhone 5S:n sijasta, ja haikailee uutta akustoa. Se parantaisi toimintasäteen yli 200 kilometriin nykyisen 120 km:n sijasta ja lyhentäisi latausaikaa kolmesta tunnista 20 minuuttiin.

Sen jälkeen Tacoma olisi valmis toteuttamaan unelmansa: ajamaan sähkömoottoripyörällä halki Uuden Seelannin. Aikaa 2086 kilometrin matkaan menisi miehen mukaan kolme viikkoa. Valitettavasti tuo ei vielä kuulosta kovin houkuttelevalta.

Sähköpyörän mittaristo.

Sähköpyörän mittaristo.

Rahoituksen palkinnot

Joukkorahoituksen houkuttavuutta lisäävät yleensä perkit, eli ne palkinnot, mitä rahoituksella saa. Se voi olla vaikka mahdollisuus ostaa tuote halvemmalla, lisävarustein, tai jotain vastaavaa. Tästä kampanjasta puuttuu sen tyyppinen houkuttavuus, sillä palkintovaihtoehtoja on vain kaksi. Jos sijoitat 7 sikäläistä taalaa, niin Tacoma ajaa kilometrin sähkömoottoripyöräilyä edistäen kotimaansa halkaisevalla matkallaan. Lisäksi lahjoittaja saa sähköpostilla videonpätkiä ja päivityksiä matkan sujumisesta.

Toiseen etuisuuteen joutuukin sitten käyttämään hieman isomman summan, 5000 uusiseelantilaista dollaria. Sillä saa ajaa iltapäivän Tacoman sähköpyörällä Ruapuna Racewayllä Christchurchissä.

Onnea matkaan. Alla video aiheesta. Mikäli se ei näy, voit käydä ihmettelemässä sitä ja koko kampanjaa sen Kickstarter-sivulla.