– Ennakoivan ajon koulutusta olen tehnyt vuodesta 1976 alkaen. Nykyään meillä on tarjolla omat kurssinsa ihan aloitteleville jo moottoripyöräkortin omaaville motoristeille, ruosteenpoistokursseista enduro- ja mönkijäsafareihin asti. Yksi vuoden kokohohdista on Saariselällä 4.-9.7 järjestettävä International Six Nights Enduro, jolloin ajamme Saariselän kauniissa tunturimaisemissa keskiyön auringon alla.

– Alkuun kurssit olivat kaksipäiväisiä. Ihmettelimme pitkään kun aina kello 14.00 jälkeen ihmiset alkoivat kaatuilla pyöriensä kanssa, kunnes asiaa pohdittuamme ymmärsimme, että asiaa tulee niin paljon, että ihmisen aivot yksinkertaisesti väsyvät. Nykyään kurssit ovat pääsääntöisesti 3-4 tuntisia paketteja kerrallaan.

Opetus on tiivistä ja yksilöllistä.

Opetus on tiivistä ja yksilöllistä.

– Kursseja järjestetää asiakkaan tarpeen mukaan, esimerkiksi yritysten sidosryhmille ihan yksityiskursseihin asti. Oli kysymyksessä ryhmä tai yksi ihminen, jokaisen tarpeet otetaan yksilöllisesti huomioon. Siksi kurssiin osallistujien määrä pidetään pienenä. Ruosteenpoistokurssilla yhtä ohjaajaa kohden on enintään seitämän ja alottelijoiden kurssilla kolme motoristia. Näin kykenemme muistamaan jokaisen osallistujan kurssin aikana aikaisemman tekemät suoritukset ja neuvomaan jokaista omalla tasollaan eteenpäin. Lisäksi kukaan ei joudu odottamaan liian pitkää aikaa, vaan kaikki pääsevät ajamaan päivän aikana mahdollisimman paljon.

– Vuosikymmenten aikana naismotoristien määrä on kasvanut tasaisesti. Olemme huomanneet, että jotkut naismotoristit empivät tulla kursseille miesten joukkoon. Siksi olemme järjestäneet aina äitienpäivän aattona kursseja, jotka on tarkoitettu vain naisille, jolloin kynnys kursseille osallistumiseen madaltuu. Tätä perinnettä jatketaan tänäkin vuonna. Vielä on jokunen paikka vapaana, eli vieläkään ei ole myöhäistä ilmoittautua mukaan, kertoo MotoJyskyn Jyri "Jysky" Tengman.

Joonas ja Jyri Tengman.

Joonas ja Jyri Tengman.

Osallistuimme enduron ajo-opettelukurssille, sekä ihan aloittelijoille takoitettuun tavallisen moottoripyörän ajo-opetukseen. Kerromme niistä enemmän tuonnempana. Samaan aikaan 5.5 pidetylle ruosteenpoistokurssille osallistui neljä hyvin eritasoista motoristia, seurasimme hieman sivusta tätäkin opetusta ja kysyimme pikaisesti kesken kurssin, mitä kukin oli tullut kurssilta hakemaan.

– Minulla on ollut aikaisemminkin moottoripyörä, mutta kiireiden takia en ehtinyt sillä koskaan ajamaan, joten myin pyöräni pois. Kuitenkin moottoripyörällä ajamisen halu on jäänyt. Ostin tämän pyörän työmatkojani varten. Huhtikuun toisesta viikosta alkaen olen ajanut kaikki työmatkani Käpylästä Helsingin keskustaan ja olen tosi tyytyväinen. Kun työpäivän jälkeen pääsee moottoripyörän selkään, niin siinä unohtuvat kaikki päivän murheet. Edellenkään ei muuhun ajoon aikaa jää. Helsingin keskustassa liikenne on hektistä ja saa olla tarkkana kaiken aikaa. Täältä saa oppia moottoripyörän hallintaan kaikissa tilanteissa. On mahdottoman hyvä fiilis, kuinka täällä koulutetaan ja kohdataan ihmiset yksilöinä. Ennenkaikkea arvostan kokemusta, jota MotoJyskyllä on, kertoo Jaakko Rosti .

Jaakko Rosti saa palautetta Joonakselta.

Jaakko Rosti saa palautetta Joonakselta.

– Tämä on yhdeksäs kesä, kun ajan moottoripyörällä. Vuosittain on ollut huonoja selityksiä, etten aikaisemmin ole osallistunut millekkään ruosteenpoisto- tai ajokursseille. Keväällä oli juttua vaimoni kanssa, että nyt olisi korkea aika osallistua. Vaimoni osti minulle hääpäivälahjaksi tämän kurssin. Olin todella positiivisesti yllättynyt. Täältä saa lisäkokemusta, harjoitusta ei koskaan voi saada liikaa. Tämä on todella loistava. Isoa plussaa kaikki, iloitsee Tommi Puro.

Tommi Puro ja Kawa.

Tommi Puro ja Kawa.

– Minulla on ollut 38 vuotta taukoa moottoripyörällä ajamisessa. Ostin keväällä moottoripyörän, joten tarvitsen pikkuisen opastusta, eikä paino ole sanalla pikkuisen. Tämä on toinen kerta tänä keväänä, kun olen täällä. Nyt on otettu mukaan enemmän nopeutta. Opetus on todella hyvää ja tiivistä, koko ajan mennään eteenpäin. Yhtään turhaa, höpö höpö asiaa ei ole, kertoo Jari Kivijärvi.

Jari Kivijärvi Bemareineen.

Jari Kivijärvi Bemareineen.

– Olen sanonut jo vuosia, että vielä joskus ostan moottoripyörän. Keväällä vaimoni ilmoitti, että jos meinaat pyörän hankkia, niin tee se nyt tai unohda koko juttu. Minään vanhana ukkona et ala moottoripyörän kanssa henkesi uhalla leikkimään. Viikko sen jälkeen oma pyörä oli pihassa. Vuosien aikana olen ajanut kavereiden pyörillä, mutta omaa pyörää ei aikaisemmin ole ollut. Tulin hakemaan oppia ja toisaalta poisoppimaan mahdollisista huonoista ajotavoista. Opetus on todella hyvää, ei mitään turhaa. Nöyrin mielin kuuntelen annettuja ohjeita. Täältä saa hyviä käytännönläheisiä esimerkkejä. Tästä on mukavampi lähteä kesän ajokauteen, kertoo Pekka Vesterlund.

Pekka Vesterlund jarrutusharjoituksessa Ducatillaan.

Pekka Vesterlund jarrutusharjoituksessa Ducatillaan.