– Toteutimme asiakkaidemme keskuudessa kyselyn, mitä parannuksia he meiltä haluavat? Toivomukset ja ehdotukset olivat selkeitä. Kärkeen nousi toive isommista sovituskopeista. Lisäksi listalla olivat väljemmät käytävät myymälätiloihin, kahvio ja pehmiskone. Merkillepantavaa on, että Stockmann teki hieman meidän jälkeemme vastaavanlaisen kyselyn ja tulokset olivat pitkälti samanlaisia. Me pikkufirma Savossa tehdään sama kuin iso firma ja tulokset ovat samanlaiset, ihmettelee Monna Raatikainen Hanxista.

– Laajensimme jo myymälätiloja, joten sinne tuli enemmän avaruutta. Sovituskopit ovat nyt asiakkaiden toiveiden mukaisesti isommat ja keskitämme ompelupalvelumme Oravikoskelle, jolloin asiakkaat saavat odottaessaan tarvittavan ompelupalvelun heti paikan päällä kahvitellessaan. Näin jää turha postittelu paikkakunnalta toiselle pois, eikä muutenkin lyhyestä ajokaudesta mene hukkaan ainakaan ajovarusteiden odottelun takia. Lisäksi kehitämme vanhaa mallistoamme ja tuotevalikoima on kohdennettu asiakkaiden tarpeiden mukaiseksi. Oravikosken myymälätiloja uudistetaan kokonaisuudessaan viihtyisämmiksi.

Hanx on tehnyt asiakastutkimuksen ja ryhtynyt toimimaan niitten pohjalta.

Hanx on tehnyt asiakastutkimuksen ja ryhtynyt toimimaan niitten pohjalta.

Moottoripyöräasusteiden turvallisuussäädöksiin saattaa olla tulossa tiukennuksia. Tutkimme parhaillaan mitä kaikkea se vaatii. Meidän mp-takkimme on jo saanut CE-hyväksynnän ja mp-housut ovat parhaillaan Englannissa testattavana kyseisen merkinnän saamiseksi. Jos muutoksia säädöksiin tulee, niin olemme tehneet jo tarvittavan pohjatyön, testit ovat loppumetreillä ja tiedämme minkälaiset tekstiiliasut menevät testeissä läpi. Nahka-asut ovat tässä suhteessa huomattavasti helpompia. Tämä on meille iso ponnistus, olemme kuitenkin pieni tekijä näillä markkinoilla.

Vahvuutenamme on edelleen yksilöllinen palvelu. Saamme jatkuvasti suoraa asiakaspalautetta siitä, mitä kentällä halutaan ja tarvitaa. Se on äärimmäisen tärkeää. Kovasti tarvitaan erikoismittatilaustyötä. On lyhyttä tai pitkää lahjetta, kaiken mallisia spesiaalikokoja kysytään jatkuvasti. Olemme muun muassa valmistaneet mp-pukuja virkakäyttöön. Onneksi olemme pystyneet vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin.

Työpaikalla tapahtuu

– Syksystä 2017 alkaen ammattiopiskelijoiden opintojen opiskeluajasta puolet tulee suorittaa työharjoitteluna. Lähdimme jo etukäteen mukaan tähän Työpaikalla tapahtuu -hankkeeseen. Oravinkoskella on kevään mittaan ollut ompelijaharjottelijoita. Heidän tehtävänään on ollut suunnitella takki nuorille mopoilijoille ja motoristeille, jonka hyväksyvät sekä juniorit että heidän vanhempansa.

Opiskelijat aloittivat takin suunnittelun koulussa, jonka jälkeen valittiin vaihtoehdoista se tuote, jota aloimme kehittää pidemmälle. Yhdessä mietimme materiaalia, jonka nuoristo hyväksyy, aivan siihen asti miten tuleva tuote soveltuu tuotantoon. Prototyypin materiaaliksi on tällä hetkellä valikoitunut öljykangas, eli takki on vedenpitävä, ja se sisältää CE-suojat näyttämättä liikaa perinteiseltä mp-ajotakilta. Takissa on värikkäitä yksityiskohtia ja esimerkiksi Hanxin logo on nuorten ideoimana viitteellisenä heijastimena takin helmassa. Takin malli on normaalia mp-takkia pidempi, jolloin selkä pysyy kylmältä suojassa ja takkia voi käyttää ihan normaalissa arjessa keväästä syksyyn. Kyseinen projekti jatkuu kesään asti.

Uudessa nuorten suunnittelemassa takissa Hanx:in logo on viitteellisenä heijastimena takin helmassa.

Uudessa nuorten suunnittelemassa takissa Hanx:in logo on viitteellisenä heijastimena takin helmassa.

Tämä on ollut mielenkiintoinen pilottiprojekti kun nuoret ovat olleet jo suunnitteluvaiheessa matkassa. Haastetta on ollut molemmin puolinen. Tämän tyyppinen kädestä pitäen tehtävä yhteistyö vie paljon aikaa, mutta tässä on itsekin saanut oppia samalla kun on käyty läpi koko prosessi tuotantokustannuslaskelmaan asti jolloin jokaiselle nepparille ja ommeltavalle saumalle lasketaan kustannushinta. Nuoret ovat innokkaasti projektissa matkassa. He saavat heti opiskelunsa aikana tutustua siihen, miten tätä työtä tehdään käytännön tasolla alkusuunnittelusta aina ompeluvaiheeseen asti, kuinka vaatteita tehdään nopeasti sarjana, laadusta tai jäljen siisteydestä tinkimättä.

Pilotti saa jatkoa

– Tämä on pilottiprojekti, joka saa jatkoa. Yhteistyö SAKKY:n ompelulinjan kanssa antaa meille myös toivoa, että saamme jatkossa ammattitaitoisia ompelijoita Hanxin Oravinkosken tehtaalle, sillä ammattitaitoisista teollisuusompelijoista on jatkuvasti pulaa.

Kaiken kaikkiaan kevät on lähtenyt mukavasti liikkeelle. Kaikissa myymälöissämme on kivasti liikehdintää ja positiivinen häivähdys on aistittavissa. Motoristit ovat lähteneet innolla uuteen ajokauteen.

Järjestämme neljännen kerran 20.-22.5 Leppävirralla moottoripyörätapahtuma SSPP:n eli Surinaa Sussuille, Pärinää Pojille. SSPP toteutetaan yhteistyössä Leppävirran kunnan ja Spor&Spa Hotel Vesileppiksen kanssa. Oravinkoskella Hanx:in pihapiirissä on luvassa komeita kaksipyöräisiä ja rentoa meininkiä lisättynä muun muassa Motoristien tikkakisalla ja arvonnalla. Lisäksi Leppävirta-suunnistukseen lähdetään Hanxin pihasta kello 11.00 alkaen. Lauantai-iltana Vesileppiksessä viihdyttää Melrose, tiivistää Monna Raatikainen SSPP:n ohjelman.

Monna Raatikainen kertoo, että yhteistyö SAKKY:n ompelulinjan kanssa jatkuu.

Monna Raatikainen kertoo, että yhteistyö SAKKY:n ompelulinjan kanssa jatkuu.