Autovahinkokeskuksen jälkimarkkinointijohtaja Marko Lampinen kertoo, että AVK myy vuosittain noin tuhat kolaroitua käytettyä moottoripyörää. Luku on epäilemättä Suomen suurin. Siihen tulee päälle saman verran mopoja ja lisäksi skoottereita ja mönkijöitä.

Vakuutusyhtiöitten yhdessä omistaman AVK:n toiminnan suuruudesta todistaa se, että kaikenkaikkiaan se myy erilaisia ajoneuvoja noin 20 000 per vuosi. Siitä luvusta henkilöautoja on noin 15 000.

Mp-messuilla yritys on toista kertaa, koska menestys edellisellä kertaa oli niin hyvä.

Mukana myytäviä moottoripyöriä

– Meillä on täällä mukana kahdeksan moottoripyörää myytävänä. Ne myydään huutokaupalla, mutta vähittäispyyntihinnan maksamalla pyörät saa omakseen.

Mielenkiintoinen esimerkki on lähes uudelta näyttävä Honda VFR 1200. Siinä toki on kolhuja katteissa, mutta rungon mitoista on todistus, joten todennäköisesti tuleva omistaja selviää katteen osia uusimalla. Perjantai-iltana haastattelua tehtäessä pyörästä pyydetiin 9000 euroa, ja suurin tarjous oli siinä vaiheessa 5000 euroa. Joku on saamassa halvalla (?) uutena yli 18 000 euroa maksavan pyörän.

Honda VFR 1200. osa diagnoosista: etupää ja kaadettu oikealle kyljelle.

– Kiinnostus meitä kohtaan on suurta, sillä ensimmäinen mukanamme olevista pyöristä myytiin melkein heti messujen avauduttua, ja kaikista on jo tehty tarjouksia, Lampinen toteaa.

– Yleensä ne henkilöt, jotka ostavat meiltä moottoripyöriä, ovat yksittäisiä ihmisiä, jotka ostavat ehkä yhden pyörän kahden vuoden välein. Ikähaarukka puolestaan on missä tahansa 15 ja 70 vuoden välillä. 

Huutokaupat normaalisti verkossa

AVK myy yleensä kahdella eri tapaa ajoneuvojaan: joko tarjousten perusteella tai sitten huutokaupalla. Ensimainitussa AVK on arvioinut ajoneuvolle asiallisen hinnan, joka siitä on saatavissa. Huutokaupassa puolestaan kohdetta huudetaan johonkin tiettyyn ajankohtaan asti. Huutokauppojen tarjoukset tehdään yrityksen verkkosivulla, ja niiden teko edellyttää rekisteröitymistä.

AVK on myös suuri varaosien myyjä. Osa varaosista on varsin vähin vaurioin selvinneitä.

Toinen tapa saada varaosia on purkaa lunastettuja autoja ja muita ajoneuvoja. Vuosittain tämä tarkoittaa noin 500 auton purkua. Niistä saadaan yhteensä noin 45 000 varaosaa.

– Meillä on töissä 25 varaosamyyjää ja seitsemän henkilöä, jotka purkavat ajoneuvoja.

Uutena tuotteena AVK:lla ovat mopoautojen varaosat. Vuonna 2014 AVK purkaa 50 mopoautoa eli mautoa, kuten niitä kansanomaisesti kutsutaan. 

 – Selvitämme samalla, onko niiden kanssa samanlaista synergiaa kuin esimerkiksi Volkswagen-konsernin automerkkien kanssa. Niissähän samat osat saattavat sopia Volkswageneihin, Audeihin, Skodiin tai Seateihin, Lampinen pohtii.

AVK:lla on toimipaikat kolmella paikkakunnalla Espoossa, Pirkkalassa ja Oulussa.