Pääministeri Hun Sen ilmestyi Phnom Penhin poliisiasemalle perjantaina maksamaan 15 000 eli 3,38 euron sakkoaan. Sen syynä oli, että hän oli ajanut ilman kypärää kilvettömällä skootterilla Koh Kongin maakunnassa. Hän ilmestyi paikalle toisella skootterilla mukanaan joukkio henkivartijoita omilla pyörillään.

Pääministeri esitti Facebook-sivuillaan anteeksipyynnön tekemisistään, koska ne olivat aiheuttaneet kritiikkiä.

Toimittajille hän oli todennut, että edes pääministerinä hän ei voi nauttia parlamentaarisen koskemattomuuden suojaa rangaistuksen välttämiseksi.

– Toivon, että kaikki ihmiset Kambodžassa olivatpa he sitten köyhiä, rikkaita tai valtaapitäviä, kun he syyllistyvät lakien rikkomiseen, saavat yhdenvertaisen kohtelun lain edessä, pääministeri totesi. Hän oli myös ylistänyt maansa liikennepoliisin toimintaa heidän päätöksestään sakottaa häntä eikä antaa erivapauksia.

Hän myös kritisoi nimeltämainitsemattomia poliitikkoja siitä, että nämä eivät kunnioita lakeja ja sitten vetoavat ulkomaihin, että nämä auttaisivat heitä. Ihmisoikeusryhmät ja läntiset hallitukset ovat kritisoineet Hun Senin hallintoa vastustajiensa painostamisesta erityisesti oikeusistuinten avulla, nämä kun nähdään paljolti poliittisesti nimitetyiksi.

Kambodža on perinteisesti ollut välinpitämätön liikennelainsäädännön toimeenpanossa, mutta uusien kuljettajien määrän kasvu teillä on kasvattanut liikenneonnettomuuksien määrää ja johtanut kurinpalautukseen ja valvonnan koventumiseen viime kuukausien aikana.

Kyseessä ei ollut ensi kerta, kun pääministeri Hun Sen on osoittanut siviilirohkeutta, joskin hän on paremmin tunnettu poliittisen pelin ja vahvan miehen taktiikan mestarina. Viime vuosina hänestä on entisen ketjupolttajan oikeudella tullut innokas tupakanpolton vastustaja, kertoo ABC.