Lontoossa on jo pitkään ollut käytössä 15 euron ruuhkamaksu, jolla on haluttu pienentää liikennettä kaupungin keskustasta. Päivittäismaksulla on pyritty vähentämään saasteita, mutta myös parantamaan hälytysajoneuvojen kulkumahdollisuuksia kaupungin kapeilla ja täysillä kaduilla.

Moottoripyörät ja skootterit ovat tähän asti olleet vapautettuja maksusta, mutta olemassa on jo suunnitelmia velottaa ennen vuotta 2007 rakennettujen kaksipyöräisten käytöstä. Vuonna 2007 astuivat Euro 3 -säädökset voimaan moottoripyörien osalta.

Se, että maksu on tulossa myös moottoripyörille, on ollut tiedossa, mutta oletuksena on ollut, että se astuu voimaan vasta 2020, kun Lontoo esittelee uuden äärivähäisten päästöjen vyöhykkeensä. Brittiläinen Bike Social kuitenkin kertoo, että maksu astuisi voimaan jo ensi vuonna.

Kyse on myös siitä, että Lontoo on ongelmissa saastemääriensä kanssa, jotka jatkuvasti rikkovat EU-lainsäädäntöä. Motoristit ovat olleet kovasti maksun aikaistamista vastaan, mutta Lontoo ylitti koko vuoden 2016 saastekiintiönsä jo vuoden 2016 ensimmäisellä viikolla, kertoo Rideapart.

Miten käy asian kanssa Brexitin myötä, jää nähtäväksi.

Aiheesta aiemmin sivuillamme: Ranska kiristää otetta moottoripyöräilystä: ajokieltoja, korttitiukennuksia