Canberran kaupunki käynnistää 1.7. lähtien kokeilun, joka mahdollistaa kolmen moottoripyörän pysäköimisen yhden auton vaatimaan tilaan. Taustalla vaikuttaa se, että Australian hallitus sisällyttää uudet moottoripyörät ja skootterit ajoneuvoista aiheutuvien saastehaittojen vähentämiskampanjaansa. Luvassa on myös veroalennuksia pienipäästöisille ajoneuvoille.

Laki vaatii, että moottoripyörät on pysäköitävä siten, että ne mahdollistavat muiden helpon poistumisen parkkipaikoilta.

Moottoripyörien määrä on Australiassa kasvanut erittäin paljon viimeisen viiden vuoden aikana. Sikäläinen Tilastolaitos arvioi, että moottoripyörien ja skoottereiden rekisteröinnit kasvoivat 22,3 prosenttia vuosien 2010 ja 2015 välillä. Vauhti on ollut miltei kaksikertaista ajoneuvojen kokonaisrekisteröintimäärään verrattuna.

Liikenne- ja kuntaministeri Meegan Fizharris toteaakin Sydney Morning Herald -lehdelle myöntämässään haastattelussa, että kokeilu tekee helpommaksi sekä moottoripyöräilijöille että autoilijoille pysäköintipaikan löytämisen.

– Moottoripyörät ja skootterit kasvattavat koko ajan suosiotaan kulkuvälineinä Canberran alueella, neiti Fizharris totesi. – Saatavilla olevien pysäköintipaikkojen määrää kasvattamalla teemme samalla myös moottoripyörän käytön mukavammaksi ja helpommaksi.

Samaan aikaan astuu Canberrassa voimaan halvempi leimavero uusille moottoripyörille. Nämä olivat alunperin unohtuneet hallituksen kaavailuista, mutta otettiin mukaan saadun palautteen vuoksi.

– Tunnistamme, että moottoripyörät ja skootterit voivat tarjota merkittäviä ympäristöetuja ja niiden päästöt vertautuvat hyvin edullisesti autoihin, toteaa kongressiedustaja Mick Gentleman. – Sen ansiosta uusien moottoripyörien ja skoottereiden ostajat maksavat vähemmän veroa niiden hinnassa.