Valvontajakso sijoittuu tähän ajankohtaan Poliisihallituksen poliisitarkastaja Pasi Kemppaisen mukaan syystä että rattijuopumukset ovat erityisesti kesäajan vitsaus. Vuodesta toiseen rattijuoppojen aiheuttamien henkilövahinkojen määrissä on piikki kesäkuukausien aikana.

– Ihmisillä on kesällä enemmän vapaa-aikaa ja usein siihen kuuluu erilaisten päihteiden käyttöä. Kesän aikana myös osallistutaan aktiivisesti eri tapahtumiin, joihin tarvitsee liikkua tavalla tai toisella. Tunnettua myös on, että päihteiden vaikutuksen alaisena harkintakyky saattaa pettää, ja ajoon lähdetään riskeistä piittaamatta, Kemppainen sanoo.

Poliisi kannustaa tienkäyttäjiä valitsemaan vaihtoehtoisia kulkumuotoja, jos päihteet kuuluvat vapaa-aikaan.

– Yksi hyvä tapa on varmistaa kaveriporukassa, että kuski pysyy selvänä, on tarjota illan alkoholittomat juomat hänelle yhdessä. Toinen hyvä tapa on liikenneturvallisuuskampanjan #rohkee mukaan varmistaa, että kukaan ei lähde päihtyneenä ajoon, Kemppainen sanoo.

Kovia lukuja

Rattijuopumusonnettomuuksissa on viimeisen kolmen vuoden aikana kuollut vuosittain keskimäärin yli 50 henkilöä ja loukkaantunut 600. Kaikista tieliikenteessä kuolleista tämä on viidennes ja loukkaantuneista 10 %. Menehtyneistä 90 % ja loukkaantuneita kolme neljästä on miehiä.

Valtaosa rattijuoppojen kuolonkolareista sattuu taajamien ulkopuolella. Ne ovat luonteeltaan tieltä suistumisia ja kohtaamisonnettomuuksia muiden tiellä liikkujien kanssa. Loukkaantumisista kaksi kolmasosaa tapahtuu taajamien ulkopuolella. Rattijuoppojen onnettomuuksiin liittyy usein ylinopeus ja ajoneuvon hallinnan menetys.

Nuoret riskiryhmää

Rattijuoppojen kolareissa kuolee ja loukkaantuu paljon nuoria. Joka kolmas on 15 - 24-vuotias. Nuoret henkilöt ovat kokemattomia viinaksien kanssa ja myös ajokokemus voi olla vähäistä. Kokematon kuljettaja tekee helpommin virheitä liikenteessä jo selvin päinkin ja pieni alkoholimäärä veressä voi nostaa onnettomuusriskiä merkittävästi.

Kiinnijääneiden rattijuoppojen ja näissä onnettomuuksissa kuolleiden ja loukkaantuneiden määrät ovat olleet viime vuodet laskussa. Kuitenkin edelleen joka 700:s kuljettaja on päihtynyt - viinasta ja/tai huumaavista aineista. Ns. nauttineita, joiden promillemäärä alle 0,5, on liikennevirrassa joka 150:s.

Kuoleva rattijuoppo ja sen kaveri

Huumerattijuoppojen määrä on lisääntynyt vuosittain. Huumausaineita on melko helppo hankkia ja niitä on markkinoilla ilmeisen runsaasti. Poliisilla on käytössä huumetestereitä, joilla voidaan tien päällä todeta, onko kuljettajaa syytä epäillä huumaantuneena ajosta.

Kuolemankolareissa kuolee useimmiten rattijuoppo itse (69 %). Lähes joka neljäs menehtynyt on ollut tällaisen henkilön kyydissä. Silti riski ulkopuolisille on olemassa koko ajan, kun joka 700:s vastaantulija ja kevyen liikenteen kohtaaja ajelee joukossamme päissään.