MM-sarjan kiireiltään Suomeen ehtinyt Hyvinkään Moottorikerhon (HyMK) Valtteri Malin aloitti MX1-luokan SM-osakilpailun aika-ajon nopeimmalla ajalla, jolla hän kukisti kakkosajan kellottaneen Tampereen Motocrossin Teemu Keljon yli kolmella sekunnilla.

Avauserä jäi kuitenkin Malinilta kesken kaatumisen takia. Ykköseksi ajoi Keljo, jolle kyseessä oli kauden ensimmäinen erävoitto.

Keljo oli ylivoimaisesti vahvin toisessa erässä, johon Malin ei startannut lainkaan. Keljo nousi SM-osakilpailuvoiton vauhdittamana takaisin SM-sarjan kärkeen pudottaen kolmanneksi yhteistuloksissa ajaneen HyMK:n Aki Mannisen sarjassa kakkospaikalle.

– Päivä kulki todella hyvin ja olen ajoon sekä tulokseen tosi tyytyväinen. Mitään ei ole kuitenkaan vielä jaettu, Hyvinkää on jäljellä ja siellä tämän vuoden mestaruus ratkaistaan.

Päivän kakkonen oli Rauman Seudun Moottorikerhon Joni Roos, joka otti pisteissä tukevan otteen SM-pronssista. Hänellä on Mannisen ja Keljon tapaan mahdollisuus mestaruuteen.

EM-sarjalaiset vauhdissa

Vantaan Moottorikerhon Miro Sihvonen saapui SM-sarjaan nyt, kun EMX250-luokan EM-kausi on päättynyt. Euroopan mestaruussarjassa kuudenneksi ajanut Sihvonen oli omaa luokkaansa MX2-luokan SM-osakilpailussa vieden nimiinsä aika-ajon sekä kummatkin kilpaerät.

– Oli todella kiva ajaa välillä SM-sarjaa ja näin hienolla radalla. Myös kavereiden tapaaminen oli mukavaa. Lisäksi ymmärsin, että katsojatkin odottivat, minkälainen vauhti minulla nyt on EM-kauden päätteeksi, Sihvonen sanaili.

– Olin luottavainen kisaan lähtiessäni, mutta jännitin ennen aika-ajoa, koska aistin minuun kohdistuvat odotukset. Ajoni ei kulkenut päivän aikana aivan niin kuin olisi pitänyt, mutta vauhtia oli riittävästi voittamiseen. Kaaduin ensimmäisessä erässä kerran, mutta se ei pilannut tulosta.

Yhteistuloksissa toiseksi sijoittui Sihvosen tapaan EM-sarjassa kilpaillut, mutta myös kaikki SM-osakilpailut ajanut Jere Haavisto. Tampereen Motocrossin kuljettaja oli kummassakin erässä toinen ja pitää sarjassa kolmospaikkaa.

Kolmanneksi ajoi EMX125-luokan juuri päättyneessä EM-sarjassa kuudenneksi sijoittunut ja MX2-luokan SM-sarjaa johtava Kim Savaste. Hyvinkään Moottorikerhon nuorella kuljettajalla on selvä piste-etumatka toisena olevaan Orimattilan Moottorikerhon Juuso Matikaiseen nähden. Matikainen oli Alavudella neljäs.

Savasteen päätähtäin on Suomen mestaruudessa, mutta hän taistelee myös alle 18-vuotiaiden Suomen Cup -tittelistä. Savaste ajoi yöllisten sateiden jäljiltä todella haastavissa oloissa lauantaina Alavudella kummankin MXJ-luokan erän ykkösenä maaliin, mutta sai toisessa kymmenen sijan rangaistuksen ohitettuaan heiluvan keltaisen lipun vaikutusalueella.

Suomen Cupia johtaa Kouvolan MC:n Tatu Junnola ennen Savastetta. Jäljellä on yksi osakilpailu.

Euroopan mestarille Suomen mestaruus

Emil Weckman pääsi juhlimaan uransa ensimmäistä Suomen mestaruutta jo nyt kauden toiseksi viimeisessä osakilpailussa. Sipoon Moottorikerhon (SiMK) juniori oli voittanut kauden kaikki erät alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokassa, ja sama tahti jatkui Alavudella.

Weckman kasvatti piste-etumatkansa sarjassa toisena olevaan Kouvolan MC:n Mauno Niemiseen nähden 52 pisteen. Jaossa on enää maksimissaan 50 pistettä, joten Weckman on varma mestari.

– Ensimmäinen mestaruus Suomessa tuntuu mukavalta viime kauden Euroopan mestaruuden jatkeeksi. Olen onnistunut tänä vuonna melkein kaikissa starteissa, mikä on auttanut erien ajamista. Myös ajo itsessään on tuntunut hyvältä, kuluvan kauden EMX150-luokan EM-sarjaa johtava Weckman kommentoi.

Nieminen oli yhteistulosten toinen ja Vantaan Moottorikerhon Joni Mäkelä kolmas. Nieminen on sarjassa toisena ja Hyvinkään Moottorikerhon Miro Niemi kolmantena.

Lauantaina Weckmanille tuli kauden heikoin tulos ”kakkosluokassaan”, eli alle 18-vuotiaiden MXJ-luokan Suomen Cupissa. Hän kaatuili avauserässä ja sai toisessa kymmenen sijan rangaistuksen hypättyään hyppyristä heiluvan keltaisen lipun vaikutusalueella. Wckman jäi yhteistuloksissa 14:ksi, mutta on edelleen pisteissä kolmantena.

– En nähnyt heiluvaa keltaista lippua, mutta sääntöjen mukaan pitää toimia ja saamani rangaistus oli aivan oikea.

Lauantaina ajettiin myös veteraanien Suomen Cupien toiseksi viimeiset osakilpailut. 35-vuotiaissa voitti SiMK:n Alexander Wiik, joka on myös kauden mestari. 45-vuotiaissa voiton nappasi kotiradallaan ajanut Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden Jukka Vähäpesola, joka on sarjassa toisena. SiMK:n Jouni Suikki johtaa pisteissä. 55-vuotiaissa sarjaa johtava Tampereen Motocrossin Kari Rantanen oli päivän ykkönen.

Motonet SM-Motocrossin kausi päättyy kuudenteen osakilpailuun Hyvinkäällä 3.-4. syyskuuta.