Imatranajo oli aikanaan Suomen suurimpia yleisötapahtumia, Ruisrokin ja Kaustisten musiikkifestivaalien ohella. 70-luvulla suosion ollessa suurimmillaan, Imatralle kerääntyi yli 50 000 katsojaa kisaviikonlopun aikana. Häiriöiltäkään ei vältytty, osa yleisöstä tuli vain nauttimaan "kisatunnelmasta". Imatran katuradalla ajettiin MM-pisteistä vuosina 1964-82.

Aika ajoi Imatranajo-tapahtuman ohi. Lopullinen päätös kisojen lopettamiselle oli usean tekijän summa. Ratamoottoripyöräilyssä oli suuntaus kaduilta suljetuille radoille. Kisakuskien ja yleisön turvallisuus puhuttivat jo tuolloin. Katurata katsottiin vaaralliseksi ja MM-pisteistä ajaminen päättyi 1982 kun sivuvaunuluokassa kilpaillut skotlantilainen Jock Taylor menehtyi ajettuaan pylvääseen.

– Imatran katuradalla kisattiin vielä 1983-85 EM-osakilpailu ja lisäksi 1986 Formula TT-luokan MM-osakilpailu. Vuosi vuodelta sponsoreiden saaminen kävi haasteellisemmaksi. Tuolloin voimaan tullut tupakkalaki oli yhtenä isona naulana arkussa. Päärahoittajana toimineen ison tupakkafirman mainokset kiellettiin ja kun lisäksi 1986 yleisössä ollut kuusivuotias poika menehtyi kisapyörän karattua katsomoon, katurata asetettiin lopullisesti kilpailukieltoon. Ajot Imatran katuradalla päättyivät siltä erää, kertoi Imatran Moottorikerhon kunniapuheenjohtaja Pekka Pöyry MP16-messuilla.

Uudelleenherättäminen

– Ajatus Imatranajo:n järjestämisestä uudelleen heräsi eloon, kun Imatralla asuva roadrace-kuljettaja Juha Kallio kävi Mansaarella katsomassa TT-kisoja. Imatralle palatessaan hän totesi, että "kyllähän sielläkin ajetaan katuradalla, miksi ei jälleen Imatrallakin?" Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen kuuli asiasta ja otti meihin yhteyttä kysyen, olisiko kisat todella mahdollista järjestää ja jos olisi olisiko Imatran moottorikerho halukas tähän prosessiin. Kaupungilla oli "tilaus" tämän tyyppiseen tapahtumaan, Imatran Big Band -tapahtuman loputtua, Pöyry jatkaa.

Prosessi eteni suotuisien tähtien alla. Imatran kaupunki satsasi 400 000 euroa katuradan kunnostukseen ja myöskin imatralaiset ovat ottaneet kisat omakseen. "Kunhan ette lehmuksiin puutu, niin kisat ovat tervetulleita kaupunkiin", tuntui olevan Imatralaisten viesti. Näin saamme tulevana viikonloppuna nähdä Imatran katuradalla vauhdin hurmaa.

Kisajärjestelyt ovat loppusuoralla ja ensimmäiset kisakuskit saapuivat Imatralle jo keskiviikkona. Kisayleisölle on tarjolla vauhdin lisäksi paljon oheisohjelmaa muun muassa livemusiikkia ja Stunt53 ilmainen Stunt Show. Jos Imatranajojen historia kiinnostaa, niin sitä pääsee kurkkaamaan "Vieläkö muistat nuoruutesi Imatranajot" -näyttelyssä Imatrankosken keskustassa Tainiokoskentie 8:ssa.

Ennakkoliput rannekkeisiin ja muuta infoa

Ruuhkien välttämiseksi paikalle saapuvia kehoitetaan ostamaan sekä lunastamaan / vaihtamaan ennakkoon ostetut lippunsa sisäänpääsyyn oikeuttaviin rannekkeisiin etukäteen. Vaihdon voi tehdä perjantaina kello 12-15 ja 20.30-21.30 Imatran moottorikerhon ry:n toimistolla Tainiokoskentie 8:ssa tai Pprjantaina klo: 15.00 alkaen Bar Cafe Kuohun edustalla osoitteessa Imatrankoskentie 1 sijaitsevassa lipunvaihtoteltassa.

Lisäksi ennakkolippuja saa ostaa ja vaihtaa sisäänpääsyyn oikeuttaviin rannekkeisiin seuraavissa paikoissa:

  • NESTE Simpele, Asemakatu 30, 56800 Simpele
  • TEBOIL Lappeentie, Lappeentie 38, 55100 Imatra
  • ABC Imatra, Tiedonkatu 2, 55420 Imatra
  • Neste Simolantie, Simolantie 16, 53600 Lappeenranta

HUOM!! Printattujen lippujen vaihto ainoastaan Imatran Moottorikerholla, Bar Cafe Kuohun edustalla sijaitsevalla lipunvaihtoteltalla tai portilla.

Kannattaa myös ladata Imatranajon matkapuhelinsovellus. Sovellus on maksuton ja ladattavissa hakusanalla "Imatranajo". Siitä löytyy kaikki kisatietoa tiiviissä paketissa, paikallissäähän asti. Nopea kokeilu osoitti, että sovellus on selkeä ja helppokäyttöinen. Jos et pääse itse paikalle, niin sovelluksen kautta pystyy seuraamaan kisoja ja kisatilastoja livenä. Nettiyhteyksiä helpottamassa on kisäyleisöllä käytössä Imatran kaupungin järjestämän ilmainen Wi-Fi yhteys: Imatra City free Wi-Fi.

Imatranajon yhteydessä järjestetään perinteisesti myös kokoontumisajot Imatran Moottorikerho ry:n Matkamotoristien isännöimänä. Motouutiset.fi on Imatralla katsastamassa kisatunnelmia.

Kisakartan löydät täältä ja viikonlopun kisa-aikataulun täältä.