Näemmekö kuljettajattomia moottoripyöriä teillämme aikanaan Googlen, Teslan ja muiden autonomisesti ajavien autojen tapaa jää nähtäväksi. Joka tapauksessa kehitystyötä tekevät muutkin - esimerkiksi Yamaha - kuin Ecole Polytechnique Federale de Lausannessa opiskeleva Eric Unnervik.

Teknologia sinänsä on jo olemassa.  Eric Unnervik rakensi miniatyyrikokoisen version konseptista lopputyötään varten, jonka hän teki profesori Colin Jonesin vetämälle Automaatiohallinnan laboratoriolle.

Ilman ihmiskäden väliinmenoa paitsi minne mennä, Unnervikin mini-mp pystyy ajamaan 60 km/h kaatumatta. Voi olla, että täysikokoisen itsestäänohjautuvan moottoripyörän olemassaoloon menee vielä aikaa, mutta Unnervik on jo ratkaissut suurimman haasteen, mitä moottoripyörien kohdalla on: miten pitää ne pystyssä. 

– Moottoripyörät kaatuvat heti, kun ne pysähtyvät. Niilllä täytyy aina olla vauhtia, ja ainoa tapa stabiloida ne on käyttää hyväksi niiden ohjauskulmaa, jota kontrolloidaan servomoottorilla, Unnervik kertoo Phys.orgin sivustolla.

Minimoottoripyörä matkassa.

Minimoottoripyörä matkassa.

Tietokone moottoripyörässä

Unnervikin moottoripyörässä on sisäänrakennettuna tietokone, tässä tapauksessa luottokortin kokoinen Rasperry Pi, ja sensorit, jotka mittaavat moottoripyörän kallistuskulmaa ja nopeutta. Langattoman wlan-yhteyden avulla käyttäjä voi käynnistää tietokoneen ja älypuhelimen avulla ja käyttää kauko-ohjainta kertoakseen moottoripyörääl minne mennä. Tietokone kaikki tekee tarvittavat säädöt, että pyörä pysyy pystyssä.

Tämä laite tarvitsee vielä hieman apua operaattoriltaan, mutta Automaatiolaboratoriossa työskennellään sellaisen version kanssa, joka pystyisi kulkemaan ennalta määritellyn reitin.

Mikä mielenkiintoisinta, he haluavat kuitenkin koneen päihittävän ihmiskuljettajan.

– Tavoitteenamme on, että kilvan autonomisesti ajavan ja ihmismoottoripyörän välillä voittaa koneajaja, Unnervik päättää.

Tässä linkki Unnervikin mielenkiintoiseen minimoottoripyörän videoon.