Suomen Moottoripyörämuseon Moottoripyörä Suomessa 100 vuotta -näyttely on läpileikkaus Suomen historiasta motoristin silmin. Näyttely pohjautuu vuoden 1917 pyörän tarinaan, ja jatkuu sieltä aina tähän päivään asti, käyden läpi kaikki vuosikymmenet.

Moottoripyörät ja mopot ovat aina olleet osa suomalaisten arkea ja ne koskettavat jollakin tavalla lähes jokaista suomalaista. Näyttely sisältää myös paljon muuta rekvisiittaa eri vuosikymmeniltä.

Moottoripyöräilyn historia on esillä MP 17 -messuilla 3. – 5.2.2017 Messukeskuksessa Helsingissä. Moottoripyörämuseo rakentaa messuille Suomi 100 -teemaan liittyvän historianäyttelyn, johon tulee vanhoja moottoripyöriä kaikilta vuosikymmeniltä. Näyttelyssä vierailee suomalaisen moottoripyöräilyn legendoja.

Lahden Moottoripyörämuseon perustaja Riku Routo on jo aloittanut jo MP 17 -messuille tulevan näyttelyn suunnittelun. Hän rakentaa näyttelyn yhteistyössä eri moottoripyöräkerhojen ja kumppanien kanssa. Näyttelyyn tulee moottoripyöriä eri vuosikymmeniltä, mm. vuonna 1972 maailmanmestaruuden voittaneen Jarno Saarisen pyöriä ja kalustoa.

– Sodassa moottoripyöriä käytettiin lähettitehtävissä. Kun Suomea sodan jälkeen rakennettiin, moottoripyörät olivat hyötyajoneuvoja. Vasta 1960-luvun lopulla japanilaiset pyörät toivat Suomeen moottoripyöräharrastuksen, kertoo Routo. – Moottoripyöriä näyttelyyn tulee reilut parikymmentä. Vanhin pyöristä on vuodelta 1917. Useisiin pyöriin liittyy tarinoita, joita kerromme näyttelyssä.

Lahden Moottoripyörämuseo kerää nyt valokuvia ja muuta rekvisiittaa, jotka tulevat MP 17 -messujen historianäyttelyyn.

– Meille toimitetut valokuvat ja tavarat ovat esillä myös Moottoripyörä Suomessa 100 vuotta -näyttelyssä Lahdessa ensi vuonna. Minuun voi olla rohkeasti yhteydessä, mikäli sopivaa materiaalia löytyy, kehottaa Routo. Häneen voi olla yhteydessä puhelimitse 0400 712 310 tai sähköpostilla osoitteeseen lahti@moottoripyoramuseo.fi.

Näyttely on mp-museossa avoinna ensi kesänä 15.4.2017 – 15.10.2017 välisen ajan.

Jutun avauskuvassa esiintyvä pyörä oli tämän vuoden näyttelyn suurimpia tähtiä.¨

Suomen Moottoripyörämuseo.

Suomen Moottoripyörämuseo.