Harley-Davidson julkisti tiistaina kolmannen kvartaalinsa osavuosikatsauksen. 

Moottoripyörävalmistaja totesi hidastuneen kasvun myynnin vähentymisen syyksi. Yritys pohtii uudelleenjärjestelyjä sekä  noin 300 henkilön irtisanomista. Kokonaiskustannuksiksi se kuitenkin arvioi 20 - 25 miljoonaa dollaria.

H-D:n moottoripyörien myynti laski 7,1 % sen kotimarkkina-alueella USA:ssa ja 4,5 % maailmanlaajuisesti.

– Jatkamme ponnistelujamme pärjätäksemme vahvasti kilpaillussa ympäristössä ja edelleen heikossa USA:n taloustilanteessa, H-D:n pääjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Matt Levatich totesi.

Moottoripyörien rekisteröintimäärät laskivat USA:ssa 5,6 % mp-teollisuuden edunvalvojan mukaan. Harley-Davidsonin myynti putosi enemmän kuin alan keskimäärin.

Monet amerikkalaiset käyttävät rahansa mieluummin uuden auton kuin moottoripyörän hankintaan.

Usko uusissa moottoreissa

Analyytikot - samoin kuin Levatichkin uskovat myynnin laskun taittuvan H-D:n esiteltyä uudella, tehokkaammalla moottorilla varustettuja malleja. Syyskuussa myynti piristyi uusien moottoreiden myötä, ja myynti ylitti edellisen syyskuun. Kyse on kuitenkin siitä, kantaako esitellyn moottorin imu enää keväällä. 

Yrityksen voitto laski odotetusti, kun myynti sen päämarkkina-alueella Yhdysvalloissa veti niin heikosti. Liikevoitto laski 114,1 miljoonaan dollariin viime vuoden 140,3 miljoonasta.

Tulos per osake laski 64 senttiin per osake viime vuoden 69 sentistä odotusten mukaisesti. Tämä siis siitä huolimatta, että omien ostojen vuoksi osakkeitten määrä on viimevuotista pienempi.

Kvartaalin liikevaihto oli 1,27 miljardia dollaria, kun se viime vuonna oli 1,32 miljardia. Se oli kuitenkin parempi kuin analyytikkojen ennuste, jonka mukaan liikevaihto olisi ollut noin 1,09 miljardia.

Harley-Davidsonin markkinaosuus Yhdysvalloissa oli yhtiön oman ilmoituksen mukaan 52,3 % yli 601-kuutioisten moottoripyörien luokassa, eli käytännössä samalla tasolla kuin vuotta aiemmin.

Vuoden 2016 yhdeksän ensimmäisen kuukauden liikevoitto oli 645 miljoonaa dollaria 4,89 miljardin dollarin liikevaihdosta. Vuonna 2015 luvut olivat 710 miljoonaa ja 4,81 miljardia dollaria. Laimennettu osakekohtainen tulos jaksolla oli 3,55 dollaria versus 3,41 dollaria.

Harley-Davidson uskoo yhä toimittavansa jo kerran alennetun ennusteensa mukaisesti 264 000 - 269 000 moottoripyörää asiakkailleen vuonna 2016, eli joko 1 % enemmän tai vähemmän kuin 2015. Neljännen vuosineljänneksen aikana se tarkoittaa 44 200 - 49 200 toimitettua moottoripyörää, kun se viime vuonna toimitti 48 149 pyörää.

Mielenkiintoiseksi H-D:n tulosjulkistuksen teki Levatichin kommentit USA:n teollisuuden heikosta tilanteesta ja sen vaikutuksista Harrikan myyntiin. Seuraavaksi odotetaan mielenkiinnolla Polariksen Indianin ja Victoryn myyntilukuja sekä heidän näkemyksiään taloudellisesta tilanteesta.

H-D:n osakekurssi nousi keskiviikkona 9 % kiitos uusien moottorien ansiosta hyvin vetäneen syyskuun sekä irtisanomissuunnitelman.

Edit 19.10. klo 11.18: Kirjattu irtisanottavien määrä sekä todettu kurssinousu.