LähiTapiolan uusi vuoden 2017 alusta myyntiin tuleva liikennevakuutus palkitsee autoilijoita siis vahingottomuudesta. Siitä alkaen liikennevakuutuksen bonus muodostuu asiakkaan henkilökohtaisen vakuutus- ja vahinkohistorian perusteella, mikä tarkoittaa sitä että saman asiakkaan kaikki autot saavat saman bonusprosentin, kunhan ne ovat saman henkilön nimissä.

Yhden vakuutuksen piirissä olevan auton vahinko ei laske muiden bonuksia. Jatkossa vahingon vaikutus bonukseen on myös entistä maltillisempi, vain -15 % nykyisen -20 % sijasta. Bonusten alenemisen voi myös estää käyttämällä bonusturvaa, jonka ansaitsee ajettuaan kolme vuotta vahingotta maksimibonuksilla.

Mielenkiintoinen piirre uudessa vakuutuksessa on se, että hinnoittelussa käytetään myös ajo-oikeus- ja ajokorttitietoja siten, että kaikki ajokokemus eri ajoneuvoista voi hyödyttää kuljettajaa suurempana lähtöbonuksena. Tämä on etu erityisesti nuorille hyville kuljettajille uusiin vakuutuksiin.

Lakimuutos mahdollistaa

Bonusuudistuksen mahdollistaa vuoden 2017 alussa voimaan astuva liikennevakuutuslain muutos.

– Liikennevakuutuslain uudistus mahdollistaa sen, että olemme voineet rakentaa liikennevakuutuksemme kokonaan uudella tavalla asiakaslähtöisesti. Lähtökohtanamme on vahingottomuus ja hyvien kuskien palkitseminen. Haluamme myös kannustaa asiakkaitamme hyvään liikennekulttuuriin entistä nopeammalla bonuskertymällä. Uuden lain puitteissa on siis pyritty löytämään mahdollisimman kilpailukykyiset sekä asiakasystävälliset ominaisuudet bonuksen kaikille eri osa-alueille, sanoo yksikönjohtaja Tapani Alaviiri LähiTapiola Vahinkovakuutuksesta.

Myös vakuutusmaksuja on alennettu niille kuljettajille, joilla on alhaisempi vahinkoriski.

– Vahingottomuus, oikeudenmukainen hinnoittelu ja asiakkaidemme turvallisuuden tukeminen ovat meille tärkeitä teemoja, jotka olemme onnistuneet tuomaan myös uuteen liikennevakuutukseemme, Tapani Alaviiri toteaa.

Vahinkoriskin erilaisuus moottoripyörien ongelma

Moottoripyöräalan julkaisuna meitä kiinnostaa tietysti se, koskevatko samat huolellisen kuskin bonukset, uusi hinnoittelu jne. myös moottoripyörää? Eli jos autoilijana on takana huolellisen kuskin historia ja taloon tulee myös moottoripyörä, tai vaikka se olisi siellä jo, niin saako sille esimerkiksi samat bonukset kuin henkilön autolle? 

Kysyimme tätä yksikönjohtaja Tapani Alaviiriltä, ja LähiTapiolan näkemyksen mukaan vahinkoriskin erilaisuuden vuoksi näitä kahta ajoneuvoryhmää ei oikein voi yhdistää.

– Perusteet ratkaisullemme ovat varsin yksinkertaiset. Vakuutuksen periaatteena on jakaa vahinkoriski samankaltaisessa riskitilanteessa olevien kesken. Moottoripyörän liikennevakuutuksen korvauksista yli 90 % kohdentuu henkilökorvauksiin ja autojen osalta korvausten jakauma on tyystin toinen. Tästä lähtökohdasta katsottuna meillä ei liikennevakuutuksen oikeudenmukaisuusperiaatetta noudattaen ole mahdollista käyttää moottoripyörässä ja autossa samaa bonusta – vakuutuksenottajat eivät ole samankaltaisessa riskitilanteessa, Alaviiri selventää.

– Toisena asiana on se, että meidän näkemyksemme mukaan moottoripyörän kuljettamiseen kyvykkyys kasvaa moottoripyörää kuljettamalla ja vastaavasti sitten myös toisinpäin.

Entä jos jollakulla on jo moottoripyörä, ja hän on osoittautunut, kuten LähiTapiola sanoo "huolelliseksi kuljettajaksi", ja hankkii toisen moottoripyörän. Mikä on sen bonuskohtelu?

– Niin sanotulle kakkospyörälle on mahdollista saada ykköspyörän bonus, mikä on hyvä kädenojennus moottoripyöräilijöille. Kehitämme vakuutustuotteitamme edelleen myös moottoripyörien osalta, Alaviiri päättää.