Pekka Majuri, 67 vuotta, tuomittiin 3350 euron sakkoihin viime toukokuussa tapahtuneessa mopoilijan loukkaantumiseen johtaneesta kolarista. Käräjäoikeus antoi päätöksensä asiasta torstaina Helsingin Sanomat kertoo.

Majuri syyllistyi liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja vammantuottamukseen. Rangaistus oli 50 päiväsakkoa. Oikeuden mukaan Majuri ajoi risteysalueelle Helsingin Olavinlinnantieltä kolmion takaa. Tämän vuoksi tilanteessa etuajo-oikeutettu mopoilija kaatui paniikkijarrutuksen vuoksi asvalttiin.

Helsingin Turunlinnantietä ajaneella 41-vuotiaalla mopoilijalla oli etuajo-oikeus.

Majuri kiisti syytteen ja katsoi, että loukkaantuneen mopoilijan tehtävänä olisi ollut olla huolellisempi. Etuajo-oikeutetulta mopoilijalta murtui törmäyksessä oikean lapaluun siipi.

– Vaikka liikennesäännöt olivat selvät, ei mikään laki anna kenellekään törmäysoikeutta, vaikka joku olisi selvemmin rikkonut liikennesääntöjä kuin joku toinen, Majuri totesi. Hän harkitsee valittamista käräjäoikeuden päätöksestä, koska hänen tulkintansa mukaan tilanne ei ollut yksiselitteinen.

Majuri ei kuitenkaan osannut vastata Helsingin Sanomien kysymykseen, mitä liikennesääntöä mopoilija olisi voinut rikkoa.

Oikeus: mopoilija oli toiminut oikein

Oikeus käytti asiassa näyttönä videotallennetta, mopoilijan kertomusta sekä Majurin ja yhden todistajan kertomuksia. Majuri myönsi oikeudessa tulleensa kärkikolmion takaa, mutta ”erityistä varovaisuutta ja huolellisuutta noudattaen”. Majuri kiisti syytteen sillä perusteella, että mopoilijalla ”olisi ollut mahdollisuus välttää kolari, mikäli hän olisi ollut huolellinen tilanteessa”. Majurin mukaan mopoilijalla oli kymmenen sekuntia aikaa reagoida tilanteeseen.

Oikeus kuitenkin uskoi enemmän videotallennetta sekä mopoilijan ja todistajan kertomusta. Heidän mukaansa Majuri oli saapunut risteykseen, jossa hänellä oli väistämisvelvollisuus, mopoilija eteen, minkä jälkeen mopoilija oli joutunut tekemään hätäjarrutuksen, menettänyt mopon hallinnan ja törmännyt Majurin kuljettaman Mercedes-Benzin kylkeen.

Videotallenteelta on havaittavissa, että Majuri ei väistänyt mopoilijaa, joka oli saapunut etuajo-oikeutetusti risteykseen. Oikeus katsoi myös, että mopoilija noudatti 40 kilometrin tuntinopeusrajoitusta eikä menetellyt ajaessaan miltään osin huolimattomasti.

Majuri oli lähtenyt noin kymmenen sekuntia aikaisemmin hivuttamaan autoa varovaisesti risteysalueelle. Tällä ei käräjäoikeuden arvion mukaan ollut merkitystä väistämisvelvollisuutta arvioitaessa, vaan Majuri oli joka tapauksessa ollut väistämisvelvollinen.

Oikeuden mukaan Majurin menettely oli huolimatonta, minkä vuoksi mopoilijalle on aiheutunut lääkärinlausunnosta ilmenevät vammat. Oikean lapaluun siiven murtumaa ei voida pitää vähäisenä ruumin vammana, oikeus katsoi.

Näillä perustein oikeus tuomitsi Majurin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja vammantuottamuksesta. 

Majuri kertoi miettivänsä, asettuako ehdolle kunnallisvaaleissa 2017. Hän kuitenkin totesi myös, ettei kytkisi näitä asioita yhteen.

Majuri on merkittävässä yhteiskunnallisesta asemassa Kansallisen kokoomuksen puoluehallituksen jäsenenä ja  Helsingin Energian Helen Oy:n hallituksen puheenjohtajana sekä kokoomuksen Helsingin Kansallismedian hallituksen puheenjohtajana.