Vuosimallin 1937 Crocker Small Tankin sarjanumero on 36-61-8, ja se tulee myyntiin Dale Walkslerin Wheels Through Time -museolta. Kyseessä on sarjanumeroltaan pienin koskaan huutokaupattu Crocker.

Crockereita kutsuttiin aikanaan moottoripyörien Duisenbergeiksi, ja se on, kuten Bonhamsin tiedotteessa todetaan "definitiivinen amerikkalainen moottoripyörä - käsintehty, voimakas ja nopea".

Alunperin Al Crocker toimi Indianin jälleenmyyjänä, mutta alkoi valmistaa yksisylinterisiä speedway-pyöriä, kunnes siirtyi kaksisylinteristen V-koneiden pariin.

Vuosimallin 1937 Crocker Small Tank, valmistusnumero 8.

Vuosimallin 1937 Crocker Small Tank, valmistusnumero 8.

Kun pyörä debytoi vuonna 1936, uusi yritys häpeämättömästi haastoi maailmanluokan kilpailijan, Harley-Davidsonin, luvaten ylivertaista tekniikkaa, suorituskykyä, käsiteltävyyttä ja raakaa voimaa. Tarinaan liittyy tietysti se, että Al Crocker mainosti, että jos vakiokuntoisella Harley-Davidsonilla lyödään yksikään hänen pyöristään, hän palauttaa ostajan rahat. Yhtään pyyntöä ei koskaan esitetty.

Mittatilaustyönä tehtynä pyöränä jokainen Crocker oli tehty ostajansa määritelmien mukaan. Tämä kallis ja aikaavievä lähestymistapa tarkoitti sitä, että laatu pysyi korkeana, mutta valmistusmäärät pieninä. Kaikkiaan Crockereiden valmistusmäärä jäi noin 125 kappaleeseen ennen toista maailmansotaa. Tähän päivään on säilynyt noin 50 pyörää, mikä tekee Crockereista erityisen harvinaisia.

Hävittyään suuren yleisön tietämättömyyteen puoleksi vuosisadaksi, kaksi tapahtumaa nosti unohdetun Crockerin keräilijöiden tietoisuuteen. Ensinnäkin Guggenheimin museon "The Art of the Motorcycle" -näyttely vuonna 1998 otti mukaan Otis Chandlerin omistaman Crockerin. Sittemmin vuonna 2006 Legend of the Motorcycle Concours d’Elegance esitteli Crockerin maailmalle. Näyttelyssä oli peräti 20 pyörää näytillä. Nämä kaksi tapahtumaa toivat esille merkin ainutlaatuisen historian, menestyksen ja harvinaisuuden, mikä yhtäkkiä teki siitä yhden halutuimmista ja kalleimmista moottoripyöristä maailmassa.

Vuosimallin 1937 Crocker Small Tank, valmistusnumero 8.

Vuosimallin 1937 Crocker Small Tank, valmistusnumero 8.

Mikä tekee Crockerin numero 8 entistäkin erikoisemmaksi, että se on yksi seitsemästä luultavasti säilyneestä Crockerista, jonka kansi oli varustettu puolipallonmuotoisilla palotiloilla. Pyörän hinnaksi arvioidaankin 480 000 - 575 000 euroa.

Alkupään Crockereissa oli 1000-kuutioinen V2-moottori, joka tuotti 55-60 hv, kun vastaavat Indianit ja Harleyt ylsivät 38-40 hevosvoimaan.

Bonhamsin seitsemäs vuotuinen Las Vegasin mp-huutokauppa järjestetään Rio Hotel & Casinossa torstaina 26.1.2017. Lisätietoja Bonhamsin sivuilta.

Las Vegasin huutokaupasta aiemmin sivuillamme:

Ultraharvinainen maailman ainoa tehdasproto "Indian-Vincentistä" tulossa myyntiin

Ennen I maailmansotaa valmistettuja superharvinaisia veteraanimoottoripyöriä myynnissä