– Suomen hallituksen aie laatia uusi vero moottoripyörille saatiin torjuttua helmikuussa 2017 intensiivisen tiedotuskampanjan avulla, jota johti Suomen Motoristit ry (SMOTO) ja muut lobbaajat, MotoMag toteaa.

Syksyllä 2016 hallituspuolueet Keskustapuolue, Kansallinen kokoomus ja Perussuomalaiset suunnittelivat uutta vuotuista veroa moottoripyörille muiden jo olemassaolevien verojen, kuten autovero, polttoainevero, vakuutusvero sekä arvonlisävero lisäksi.

Hallituksen tavoitteena oli, että jokainen motoristi maksaisi kiinteän summan 150 € per pyörä riippumatta ajokauden pituudesta. Kyseessä oli pelkästään luoda uusi rahanlähde valtiolle. Samanlainen vero, joka myöskin peruttiin, oli suunnitteilla isoille veneille, jutussa kerrotaan.

"Vihaiset suomalaiset motoristit"

Ranskassa toimii "Vihaiset motoristit", "Fédération Française des Motards en Colére" -niminen moottoripyöräilijöitten katto-organisaatio, joten siitä lehden tapa käyttää samaa ilmaisua myös suomalaisista moottoripyöräilijöistä. Tässä tapauksessa vihaisuus kyllä taisi yhdistää suurimman osan suomalaisista motoristeista.

– SMOTO, joka on European Federation of Motorcycle Associationsin (FEMA) jäsen, kertoi että tämä voitto todistaa taas jälleen kerran järjestön kykyä mobilisoida ja puolustaa moottoripyöräilijöiden oikeuksia ja sitä intohimoa, mikä moottoripyöräilijöillä on, MotoMag hehkuttaa.

Veron hyödyttömyyden todistaminen

– SMOTO:n edustajat onnistuivat kertomaan yleisölle, moottoripyöräilijöille ja poliitikoille, että uuden veron verokertymä olisi ollut hyvin alhainen verrattuna sen taloudellisiin vaikutuksiin, aiheuttaen kulutuskysynnän pienentymistä ja työpaikkojen menetyksiä sekä moottoripyörien myynnin pienentymistä.

Lopputuloksena olisi ollut se, että verotulot kaikenkaikkiaan olisivat pienentyneet. Mutta suomalainen mp-ala olisi kärsinyt ja menettänyt myös työpaikkoja.

Hallitus perääntyi juuri ennen eduskunnan kommentointia. Tämä todisti sen taas, että motoristien edunvalvonta on hyödyllistä, toteaa MotoMag.

Motouutiset.fi hoitaa toimeksiannosta Suomen Motoristit ry:n tiedotusta.