Monella meistä on ICE ( In Case of Emergency) -numerot tallennettu matkapuhelimen muistiin, jolloin ensiapuhenkilökunta voi välittömästi ottaa yhteyttä omaisiimme tai ystäviimme, mikäli meille on sattunut jotain. Valistuneimmilla tärkein ICE-numero näkyy jo suoraan puhelimen näytöllä tarvitsematta yrittää syvemmälle puhelimeen.

– Se ei valitettavasti ole paras mahdollinen paikka, kuten MC Emergencyn Jukka Männistö haastattelussamme MP-messuilla kertoi. – Puhelinta pidetään ajettaessa usein ajopuvun rintataskussa, jolloin sen näyttö onnettomuudessa rikkoutuu, eikä siitä ole mitään hyötyä ensivasteen henkilökunnalle.

Uusimmissa iPhone- ja Android-puhelimissa on sovellus, johon voit myös tallettaa kriittisimmät terveystietosi, ja hätätilanteessa paikalle tulevat auttajat pääsevät tarkistamaan tietosi vaikka puhelimesi olisi lukittuna. Sen riskinä on tietysti myös puhelimen tai sen näytön rikkoutuminen.

Kotelo kiinnitetään kypärään.

Kotelo kiinnitetään kypärään.

Toinen vaihtoehto on ICE-kortti, joka haetaan netistä, täytetään ja tulostetaan sekä laitetaan lompakkoon tai ajopuvun (vedenpitävään) rintataskuun. ICE-korttisivustolle pääset tästä. Kortti on jo hyvä vaihtoehto, koska se ei helposti rikkoudu. Sen voi myös kotikonstein laminoida, eli peittää läpinäkyvällä muovilla, jolloin sen säilyvyys paranee entisestään. Kortin huono puoli on, että sen etsimiseen menee aikaa. Kortin käyttäjän pitää myös muistaa päivittää kortin sisältöä esimerkiksi terveystilanteen muuttuessa.

Medical Data Carrier

MC Emergency suunnitteli alkuvuodesta toteuttavansa ICE-tarran kypärän ulkopuolelle kiinnitettäväksi, mikäli kiinnostuneita on riittävästi.

Tarra on jo iso edistysaskel, mutta paras ratkaisu saattaisi olla Medical Data Carrier -nimellä kulkeva ratkaisu. Siinä kypärän vasemmalle sivulle kiinnitetään pieni litteä kotelo, jonka sisältä löytyvälle lomakkeelle moottoripyöräilijä (tai polkupyöräilijä, kuka hyvänsä kypäränkäyttäjä - rakennustyömaillakin käytetään kypärää) täyttää tärkeimmät tietonsa. Sen jälkeen lomake laitetaan kotelon sisään, ja tiedot kulkevat mukanasi kypärässäsi niin kauan kuin kotelo pysyy siinä kiinni.

Kotelon kannessa kielletään yksiselitteisesti kypärän poistaminen ja kehoitetaan jättämään se ammattilaisten puuhaksi.

Kotelon kannessa kielletään yksiselitteisesti kypärän poistaminen ja kehoitetaan jättämään se ammattilaisten puuhaksi.

Koteloon on myös painettuna teksti, jossa kielletään satunnaista paikalletulijaa irrottamaan kypärää onnettomuuteen joutuneen päästä halvaantumis- tai vielä pahempien riskien vuoksi, ja jättämään irrottamisen ensivasteen ammattilaisten hoidettavaksi.

Lisätietoja Medical Data Carrierista täältä. Kuka toteuttaisi tai on jo toteuttanut siitä suomenkielisen tai suomalaisen version?

Aiheesta aiemmin sivuillamme

Tulosta ICE-kortti itsellesi ja perheenjäsenillesi maksutta

Mcemergency: ensiavun ja -hoidon ammattilaisten oma mp-kerho

Korttipeliä: ne kortit ja mobiilisovellukset, jotka kannattaa pitää matkalla mukana

Tiesitkö, että älypuhelimessasi on sovellus, jonka käyttö voi pelastaa henkesi