Autoliiton yleisen tiepalvelun perinteinen Operaatio Pajunkissa käynnistyy kiirastorstaina 13.4. ja jatkuu pääsiäismaanantaihin 17.4. saakka. Operaation aikana Autoliiton yleisen tiepalvelun vapaaehtoiset tiepalvelumiehet ovat tehostetusti valmiina auttamaan pulaan joutuneita tienkäyttäjiä.

Apua voi hälyttää paikalle Autoliiton yleisen tiepalvelun numerosta 0200 8080 (1,95€/min+pvm tai mpm). Autoliiton jäsenille ja Plus-jäsenille ovat omat lisämaksuttomat palvelunumeronsa, jotka löytyvät jäsenkortista.

Tien pintojen kunto huolettaa myös Autoliittoa, jonka tiepalvelumiehille pääsiäisen aikaan tyypillisin avustustehtävä on renkaan puhkeaminen. Suomen tiet ovat talven jäljiltä todella huonossa kunnossa, mikä edesauttaa rengasvaurioiden syntymistä.

Rengasvaurioita ja kraatereita

 – Isoillakin valtateillä on valtavia routakraatereita, jotka ovat omiaan hajottamaan renkaan ja jopa vanteen, mikäli rengas osuu sellaiseen, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen varoittaa.

Autoliitto kehottaakin autoilijoita huolellisuuteen. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää tienpinnan vaurioihin ja nopeuden sovittamiseen tien kunnon mukaan.

Pääsiäisenä auto pakataan täyteen ihmisiä ja tavaraa. Tällöin on tärkeää, että myös rengaspaineet muistetaan nostaa kuormausta vastaaviksi. Auton käyttöohjekirjasta löytyvät oikeat paineet erikseen pienelle ja isommalle kuormalle.

– Moni autoilija ei valitettavasti tarkasta rengaspaineita kertaakaan ajokauden aikana. Jos paineet on viimeksi tarkastettu syksyllä talvirenkaiden alle laiton yhteydessä, voivat ne olla näin puolen vuoden kuluttua jo todella pahasti pielessä. Liian alhaiset paineet kasvattavat myös rengasrikon riskiä, Vesalainen toteaa.

Autoliitto suosittaa myös lähtöä talvirenkain pääsisäisen viettoon, sillä kelit vaihtelevat ympäri Suomen ja lumisadetta on luvattu eteläiseen Suomeen ainakin kiirastorstaina.

Niiden moottoripyöräilijöiden, jotka aikovat ajella moottoripyörillään pääsiäisen mittaan, on hyvä muistaa, että Autoliiton plusjäsenyys oikeuttaa avun saamiseen tien päällä myös moottoripyörillä matkassa ollessa. Missä päin Suomea sitten oletkin.