Connecticutilainen Jeff Jalbert on toiminut moottoripyöräpoliisina jo vuodesta 1995 ja mp-poliisikouluttajana vuodesta 1999 lähtien, joten hänellä on hyvä perspektiivi turvallisuuteen. Yhdysvaltalaiselle Consumer Reportsille myöntämässään haastattelussa hän painottaa yksinkertaisia, osin yllättäviäkin perusasioita, joita motoristin ajaessaan kannattaa huomioida.

Yksi niistä on ajokaistan keskiosan välttäminen, sillä siinä on öljyä ja pikeä sekä renkaista irronnutta kumia, ja se saattaa olla tosi liukas varsinkin sateen ensi hetkinä. Hän suosittaa ajokaistan reunoilla, 'renkaanjäljissä' ajamista joko oikealla tai vasemmalla. 

– Jommalla kummalla pyöränjäljistä ajamisesta on myös se hyöty, että rengasrikko on epätodennäköisempi. Samoin pyörä näkyy varmemmin auton jommasta kummasta sivupeilistä, Jalbert kertoo.

Ehkä Yhdysvalloissa ei myöskään ole samalla tavalla urautuneita teitä kuin Suomessa. Meillä urat ovat merkittävä turvallisuusriski sateen aikana, koska vesiliirron vaara kasvaa. 

Ohjelista lyhyesti

  • Ole erityisen tarkkaavainen, jos huomaat, että autonkuljettaja tekstailee ajaessaan tai jos hänellä on menossa muita aktiviteetteja. Jalbert ei omien sanojensa mukaan ohita edes puhelimessa puhuvia autoilijoita. – Motoristin on oltava tietoinen siitä, mitä autoilijat tekevät.
  • Pidä jatkuvasti katseesi liikkeessä skannaamassa kaikkia mahdollisia vaaroja ympärilläsi. Älä kohdista huomiotasi vain edellä olevaan autoon, vaan käytä hyväksi sitä, että moottoripyörän kyydissä istut korkeammalla, ja seuraa tilaa 2-3 autoa eteenpäin, jotta saat enemmän aikaa reagointiin.
  • Älä ota riskejä ja yritä ehtiä ennen muita. Olet moottoripyöräilijänä haavoittuvampi ja on aina turvallisempaa mukautua muuhun liikenteeseen. Älä ryntäile keltaisella valolla.
  • Hidasta ajoissa kaarteisiin mennessäsi mieluummin kuin että jarruttaisit vasta kaarteessa. Se on paljon turvallisempaa ja auttaa pitämään tasapainon ja välttämään luisuun joutumisen. Kaasuta kun olet tulossa ulos kurvista.
  • Kun kallistat kaarteissa, muista pitää pääsi pystyssä. Se helpottaa tasapainon pitämistä. Pään kallistaminen pyörän mukana kasvattaa kaatumisen riskiä kurvassa.

Lisäksi Jalbert painottaa oikean ajoasun merkitystä. Siihen kuuluu turvahyväksytty kypärämalli ja kunnolliset hanskat, saappaat ja takki sekä housut. Myös ajokoulutus parantaa turvallisuutta.