Espanjalaisen Badennovan keksinnön, BIV:in, soisi yleistyvän laajemminkin. Käytännössä se sisältää ei-newtonilaista nestettä, jonka viskositeetti muuttuu siihen osuvan iskun voimakkuuden mukaan. Kova isku muuttaa nesteen kiinteäksi. Sen ominaisuudet voidaan säätää nopeuden mukaan toimiviksi.

Hiljainen nopeus ei aiheuta nesteessä muutosta, joten sen yli voi ajaa huomaamatta. Liian suuri nopeus taas muuttuu esteen näkökulmasta iskuksi, joka jäykistää esteen välittömästi kiinteäksi töyssyksi ja näin muistuttaa olemassaolostaan.

Hyvää tässä hidastusesteessä on tietysti se, että se palkitsee riittävän hiljaista nopeutta ajavan, kun taas liian nopeasta ajosta aiheutuva rangaistus "iskee" reaaliaikaisena.

Töyssyjä on olemassa jo ainakin Villanueva de Tapiassa Espanjassa ja asiaan on herännyt kiinnostusta myös Israelissa ja Saksaa. Suomen olosuhteissa toimivuudesta ei ole tietoa. Meillä ongelmana ovat tietenkin pakkanen, joka jo itsessään aiheuttaa muutoksia nesteen virtaavuuteen sekä tietysti nastarenkaat, jotka saattavat lyhentää tämän tyyppisen hidastusesteen pinnan elinikää.

Asiasta kertoi Business Insider. Badennovan sivulle pääset tästä, ja mikäli video ei näy alla, voit katsoa sen täällä.